Sernik z wiśniami z sosem truskawkowym

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Tyle komplementów dawno się nie nasłuchałam! Okazało się, że mój kolejny sernik na prawdę przypadł smakoszom do gustu. Tym razem maślane kruche ciasto połączyłam z wiśniami i kremową śmietankową masą serową. Idealne połączenie smaków daje tutaj słodki sos truskawkowy – nawilża sernik dając mu truskawkowego aromatu, podkreślając aksamitność całości. Truskawki , ser i wiśnie to połączenie idealne.
Składniki:
ciasto:
2 1/2 szklanki mąki krupczatki ( 400 g )
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 12/18 % tł.
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( można pominąć )
ewentualnie wanilia w ulubionej formie
Ser:
1 kg twarogu sernikowego
100 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
40 g budyniu waniliowego ( lub 40 g skrobi ziemniaczanej )
5 jajek
2 białka
szczypta soli
400 g wiśni
Sos truskawkowy:
750 g truskawek 250 g cukru odrobina cukru waniliowego lub świeżej bazylii
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Użyłam dużych jajek,w przypadku średnich ilość zwiększyć o 1-2.
Poza sezonem można użyć owoców mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić )
Sos:
Musi odstać więc to od niego warto zacząć.
Truskawki myjemy, oczyszczamy , większe kroimy na połowy.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie gotujemy, mieszając na dużym ogniu , tak aby sos odparował o około 1/3.
Odstawiamy do wystudzenia.
Warto dodać do niego aromat – kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 laski wanilii.
W lodówce może stać nawet tydzień lub dwa.
Ciasto:
Mieszamy sypkie składniki. Dodajemy posiekane masło , rozkruszamy w dłoniach, gdy się połączy wbijamy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
Wiśnie myjemy i drylujemy.
Masa Serowa:
Masło ubijamy na puszystą piankę.
Żółtka oddzielamy od białek w 4 jajkach. Wszystkie 6 białek wstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę, jeśli są w temp. pokojowej dzieje się to szybko.
Przelewamy cieniutkim strumieniem do masła. Nie przerywając miksowania.
Gdy się połączą dodajemy budyń.
Ser mieszamy z masą w 2-3 turach, stopniowo, miksując na małych obrotach miksera.
Wbijamy jajo – wpływa to na wilgotność sernika – i mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, na drubość 4 – 5 mm.
2/3 ciasta układamy na dnie formy ( ok. 25 x 35 cm ) wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Z reszty formujemy paseczki, którymi udekorujemy wierzch sernika.
Włączamy też piekarnik, 160 stopni, bez termoobiegu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli ( lub sokiem z cytryny) na sztywno.
Delikatnie łączymy z serem.
Połowę masy serowej wylewamy na ciasto, na nim układamy wiśnie, zalewamy resztą ciasta.
Na wierzchu układamy kratkę z ciasta.
Pieczemy 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy piec, zostawiamy w nim sernik na 20 minut, następnie wyciągamy go z piekarnika.
Studzimy.
Zimny przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest w drugim dniu po upieczeniu.
Powiązane notki:
Sernik z suszonymi morelami
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Świąteczny sernik z kakaowym kruchym ciastem i konfiturą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/15/sernik-z-wisniami-z-sosem-truskawkowym