Koperkowa Surówka z młodej kapusty – Weselna

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Lato to czas lekkiego jedzenia, ja miałam w lodówce młodą kapustę i koperek, postanowiłam więc zrobić z niej dodatek do obiadu. Nie ma to jak chrupka surówka z dużą ilością koperku marynowana w smacznym sosie, który później można wykorzystać do marynowania ogórków – ala mizeria czy pomidorków. Oto mój przepis na klasyczną koperkową surówkę, z pewnością jedliście taką na weselach czy komuniach.
Składniki:
mała młoda kapusta ( około 700 g )
1 marchew (około 150 g )
1/2 puszki groszku lub kukurydzy ( polecam to drugie)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki octu winnego 6 %
sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
Koperek siekamy.
Mieszamy wszystkie warzywa.
Ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy olej i zalewamy surówkę. Odstawiamy na minimum godzinę.
Doprawiamy do smaku.
Przed podaniem najlepiej ją schłodzić.
Powiązane notki:
Surówka z rzepy w sosie chrzanowym
Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna
Surówka z czarnej rzepy z winegretem
Surówka wielowarzywna z burakiem
Surówka do obiadu: Rzepa z chrzanem i rodzynkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/07/11/koperkowa-surowka-z-mlodej-kapusty-weselna