ßßß Cookit - przepis na Razowy chleb na zakwasie

Razowy chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Nie ma to jak domowy chleb. Już dłuższy czas przygotowywałam się do upieczenia takiego na zakwasie , z samej mąki, bez dodatku drożdży. Powiem Wam, że czas kiszenia zakwasu minął w miarę szybko – trwał u nas remont, więc nie przykładaliśmy tak wielkiej uwagi do tego co jemy – zjadaliśmy szybkie i proste dania. Słyszałam kiedyś, że taki chleb może leżakować nawet dwa tygodnie i pozostanie zjadliwy – tj. świeży, otóż Moi drodzy , ku mojemu zdziwieniu to prawda, chleb piekłam kilka dni temu a nadal jest mięciutki, co przy chrupiącej skórce jest przemiłym doznaniem dla podniebienia. Spróbujcie, przepis jest moją proporcją,podaję też sposób w jaki ja go wykonałam – są różne opcje, moja jest najprostsza.
Składniki:
Zakwas:
3 szklanki mąki żytniej żurkowej ( typ 2000)
3 szklanki przegotowanej zimnej wody
Chleb:
800 g mąki pszennej typ 1850 graham
500 g mąki żytniej żurkowej typ 2000 ( dowolnej mąki z grubego ziarna, z pełnego przemiału )
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka ziaren siemienia
1 szklanka ziaren słonecznika
2 płaskie łyżki soli
5-6 szklanek wody
2 szklanki zakwasu
Przygotowanie:
Zakwas:
Przez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin.
Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb.
Chleb:
W dużej misce ( miednicy ) mieszamy sypkie składniki, dolewamy zakwas i wodę. Odstawiamy: Jeśli jest ciepło – 5-6 godzin, chłodno minimum 10 godzin. Aż ciasto urośnie i pokryje się bąbelkami – zgęstnieje i stanie się puszyste.
Przelewamy chleb (maksymalnie do 3/4 wysokości ) do podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką i słonecznikiem.
Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia.
wyrośnięty chleb
Piec nagrzewamy do 200 stopni, góra dół.
Wstawiamy formy.
Chleby pieczemy godzinę, pod przykryciem z pergaminu – arkusz kładziemy na górę blach.
Po tym czasie arkusz ściągamy i dopiekamy chleby przez 20 minut.
Gorący chleb ostrożnie wyciągamy z form, okładamy lnianą ściereczką , spodem do góry aby się wystudził.
Przechowujemy w ściereczce lub w chlebaku.
Smacznego!
Jak widzicie zrobienie domowego chleba jest banalnie proste, chleb nie zeschnie się nawet po tygodniu więc, możecie go piec w stałym rytmie. Polecam bo sama będę praktykować tą opcję.
a tutaj chlebek z masłem i wiejską kiełbasą od cioci
pozdrawiam,
ANia
Powiązane notki:
Chleb razowy z fasolową salsą
Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowy
Chleb pomidorowy ze słonecznikiem
Szybki, zdrowy i pyszny ” irlandzki” chleb sodowy
Flat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/28/razowy-chleb-na-zakwasie