ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe z budyniem

Ciasto kokosowe z budyniem

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
To ciasto to moja improwizacja na temat ciasta kokosowego. Wiadomo, sporo jest różnych przepisów, nie ukrywam, że większość lubię i często robię, w tej wersji jednak idealnie nadaje się na rodzinne uroczystości i dłuższy pobyt, że tak to nazwę, na stole. Krem maślano-budyniowy z kokosem i białą czekoladą to bardzo dobre połączenie, dobrze spaja warstwy ciasta i pasują zaproszonym gościom. Jeśli macie chęć możecie go upiec w okrągłej tortownicy i podać w formie tortu!
Składniki:
dużą blachę ( 50 x 25 ) na mniejszą uroczystość zmniejszcie je o połowę.
ciasto:
12 dużych jaj
1 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
60 g budyniu waniliowego bez cukru ( lub skrobi ziemniaczanej )
1 łyżka cukru z wanilią ( lub innego aromatu )
1 1/2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
krem:
5 szklanek mleka (1 1/4 l )
3 op. ( 40 g ) budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
5 ml olejku waniliowego
1/2 op. białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
300 g masła
dodatkowo:
1/2 op. białej czekolady
100 g wiórków
poncz:
możecie go wykonać na kilka sposobów:
1 szklanka wody przegotowanej + 1 szklanka soku ( jabłkowy , pomarańczowy – jasny i kwaskowy, dodając 1-2 łyżki cukru lub miodu )
2 szklanki wody przegotowanej + sok z 1 cytryny lub kilka łyżek jasnego octu winnego, 1-2 łyżki cukru/miodu
2 szklanki wody przegotowanej + olejek cytrynowy + ocet + cukier/miód
Poncz ma być orzeźwiający.
Przygotowanie:
Z lodówki wyciągnąć masło. Formę wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek – schować do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać olej, a gdy się połączy z masą, mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno z solą, połączyć z ciastem drewnianą szpatułką, stopniowo, w kilku turach delikatnie mieszając.
Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu, góra dół, piec 30 minut.
Po tym czasie gorące ciasto upuścić z wysokości kolan, w formie, na wyłożoną na podłodze ściereczkę – dzięki temu nie opadnie.
Odstawić przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia.
Krem: Gdy biszkopt się piecze możemy wykonać krem.
4 szklanki mleka zagotować z cukrem i aromatem. W 5 rozpuścić budynie i mąkę ( najlepiej mikserem ) . Gdy mleko zacznie się gotować , zestawić je z ognia, wlać mieszankę i dokładnie rozmieszać, po czym ciągle mieszając gotować 5 minut. Gdyby zaczęły powstawać grudki garnek zestawiamy kilkakrotnie z ognia i dokładnie mieszamy budyń do ich rozpuszczenia.Do gorącego budyniu dodać pokrojoną czekoladę i wiórki, wymieszać i ostudzić.
Masło ubić na miękką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zimny budyń. Miksować aż dokładnie się połączą. Dodać resztę pokrojonej czekolady ( drugą połowę )
Składanie:
Biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier. Formę wyłożyć folią spożywczą – dla lepszego krojenia i tężenia.
Ciasto przekroić na wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do formy.
Przygotować poncz. Połową nasączyć ciasto. Wylać 3/4 masy budyniowej. Przykryć ciastem, ponownie nasączyć, posmarować kremem i obficie posypać wiórkami.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
ANia
Powiązane notki:
Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello
Ciasto serowo-czekoladowe z kremem – ala Fale Dunaju
Wuzetka ( W-Z) z kremem cytrynowym
Ciasto biszkoptowe „Pijak”
Biszkopt Królowej Wiktorii – ciasto do mas cukrowych i tortów
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/04/23/ciasto-kokosowe-z-budyniem