Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczenia

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Nie każdy ma czas i chęci na pieczenie ciast. Są jednak przepisy które możecie wykonać bardzo szybko i bez pieczenia ( nie każdy ma też dostęp do piekarnika , oj pamiętam ja dręczyło mnie to gdy mój był zepsuty ). Czekoladowy Pischinger sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy na podwieczorek ale udekorowany świątecznymi kolorowymi drażetkami ( mu zostały ze Świątecznego Sernika) pięknie udekoruje Wasz stół. Deser powstaje w mniej niż 15 minut, musi trochę odstać do stężenia, wiem to trudne, ale konieczne, no chyba, że lubicie ciągnące się wafle, wiem brzmi pysznie ( i takie jest ) ale ciężko się kroi ;).
Składniki:
op. 5 sztuk wafli tortowych o średnicy 22-25 cm.
250 g margaryny
50 g kakao
1 1/2 szklanki cukru
1 op. cukru z wanilią
1/2 szklanki mleka
Dekoracja
3 czekoladowe cukierki – u mnie Trufle
kolorowe drażetki lub jajeczka
Przygotowanie:
Tłuszcz topimy, dodajemy cukry,mleko i kakao. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Gotujemy 5 minut, mieszając.
Wafle rozkładamy ( jeśli są nierówne, możemy je przełożyć na moment wilgotną ściereczką, aby były bardziej plastyczne ).
Przekładamy gorącą czekoladą, tak aby starczyło jej na wierzch i boki.
Dekorujemy drażetkami i pokrojonymi Truflami.
Odstawiamy do stężenia.
Pischingera możecie trzymać w lodówce, wtedy wafle nie rozmiękną od czekolady, jeśli lubicie tort lekko ciągnący zostawcie go w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
ANia!
Powiązane notki:
Wspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladową
Słodka kąpiel z pianką, czyli mus czekoladowy z karmelizowanymi owocami i bezą
Wuzetka ( W-Z) z kremem cytrynowym
Urodzinowy TORT CAPPUCINO (kawowy) , przepis i fotorelacja
Bajaderki z piernika i makowca
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/24/pischinger-czekoladowy-tort-mazurek-bez-pieczenia