ßßß
Składniki1 szkl. mleka25 dkg. masła ewentualnie margaryny1 szkl. mleka w proszku3/4 szkl. cukruc. waniliowy10 dkg. herbatników10 dkg. rodzynek1 łyżka kakaoorzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały razem 10 dkg. (można użyć samych orzechów laskowych albo włoskich)wafel tortowy (5 płatów)Sposób przygotowaniaDo garnka wlać mleko dodać masło lub margarynę, cukier zwykły i waniliowy to zagotować i wystudzić. W dużej misce pokruszyć jeden płat wafla i herbatniki (bardzo drobno). Rodzynki sparzyć, odlać wodę, orzechy pokroić (żeby było szybciej wkładam orzechy do foliowego worka (musi być dość gruby) i tłukę. Do wystudzonego mleka z masłem i cukrami dodać mleko w proszku i pokruszone herbatniki, wymieszać, masę podzielić na 3 części, do jednej dodać rodzynki do drugiej orzechy do trzeciej kakao, przełożyć wafle, przycisnąć cięższym przedmiotem nie za ciężkim i nie za długo (do sklejenia się płatów) ponieważ masa jest dość mokra i wafel szybko robi się miękki. Warto zrobić go dzień wcześniej, masa fajnie tężeje i wafel dobrze się kroi. SMACZNEGO!!!Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab