Jabłecznik z migdałami z Zakopanego

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Mój pierwszy wpis z Zakopanego! Będąc w Willi Karpińskich , jeśli jesteśmy w Tatrach to spędzamy urlop właśnie tutaj, udało mi się już niejednokrotnie rozmawiać z właścicielką Panią Dorotą Karpińską o kuchni i gotowaniu , jest ona jedną z osób , które inspirują do gotowania, jej proste i przepyszne przepisy zachwycają gości, a ja widząc proces przygotowywania potraw nie raz , nie dwa od zaplecza kuchennego jestem pod absolutnym wrażeniem. Udało mi się przygotować dla Was coś na wyjeździe, właściwie był to miły poczęstunek dla Nas i gości pensjonatu, myślę , że smakował gdyż zniknął przy śniadaniu. Migdałowy jabłecznik z ucieranego ciasta z dużą ilością jabłek i cukrem pudrem. Z pewnością Wam posmakuje, ja uwielbiam takie ciasta. Ps: Dalej fotorelacja jak wyglądają tu gościnne śniadania, nie ma to jak szwedzki stół. Jeśli udało by się Wam tu zawitać koniecznie musicie spróbować tutejszej kuchni Pani Doroty, swoją drogą może namówię ją na udostępnienie kilku przepisów dla Was, w końcu Święta nadchodzą wielkimi krokami.
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jaj
250 g margaryny
1,3-1,5 kg jabłek
16 g (op.) cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki cynamonu
75 g płatków migdałowych
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
( można użyć 1 kg jabłek wtedy będzie więcej ciasta , ja wolę ciężkie wilgotne i jabłkowe ciasto )
Przygotowanie:
Blachę najlepiej ok. 35 x 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.
Jeśli macie mikser na stojaku możecie równocześnie miksować ciasto i kroić jabłka, jeśli nie, najpierw przygotujcie owoce.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem lub wodą z kwaskiem ).
Margarynę stopić.
Jajka miksować dodając wymieszane cukry ( w dwóch trzech turach ) aż staną się jasne.
Mąki połączyć ze sobą, z proszkiem i cynamonem. Dodać przesianą do masy jajowej, stopniowo, miksując.
Gdy się połączą wlać stopiony ciepły tłuszcz.
Ciasto wymieszać z osączonymi jabłkami i migdałami.
Piec w 200 stopniach, góra dół, bez termoobiegu , od 35-45 minut, do suchego patyczka.
Studzimy poza piecem. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Taki jabłecznik świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Jest lekki i wilgotny, mi kojarzy się z dzieciństwem, podobny robiła moja ciocia. Bardzo pysznie go wspominam.
śniadanie w Willi Karpińskich
a tych Panów to już chyba znacie
część jadali
A na koniec coś dla miłośników Zakopanego
mamy tu masę śniegu!
ul. Piłsudskiego 47 c
i zaspy na ulicach , wszędzie jest tyle śniegu
ja z zaspą, śnieg padał przez dwa dni, praktyczne bez przerwy
droga na skocznię
Ps: Czy tylko ja pamiętam te czasy, gdy na Wielkanoc spokojnie można było biegać w podkoszulku uciekając przed lejącą się w Świąteczny poniedziałek wodą ? Były jej całe wiadra, pogoda dopisywała, a dziś ? Boże Narodzenie było suchutkie, śniegu można było szukać z lupą, ciekawe czy śnieg do Świąt wytrzyma, jak myślicie ?
Jeśli jesteście ciekawi zapraszam na stronę Willi Karpińskich .
Powiązane notki:
Jabłecznik na kruchym waniliowym cieście
Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami
Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis
Bardzo szybkie ciasto waniliowe z jabłkami
Żytni Placek jabłkowy z kruszonką owsianą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/16/jablecznik-z-migdalami-z-zakopanego