ßßß Cookit - przepis na Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią

Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Nie ja wpadłam na to połączenie. To moja teściowa otrzymała w prezencie słoik takiego dżemu, jednak dzięki mojemu niezawodnemu wyczuciu czasu byliśmy u niej z wizytą odpowiedniego dnia i jeszcze coś w słoiku zostało. Dzięki temu na zupełnego czuja odtworzyłam ten smak. Udało się
Brzoskwinie w puszce świetnie się tutaj sprawdziły, myślę, że z wczesną dynią ( obecnie mamy późne odmiany ) świeże owoce też dobrze się sprawdzą. Co więcej, z większej części dżemu zrobiłam dyniową drożdżówkę wg swojego przepisu, a jej duet z dżemem sprawdza się doskonale. Dobrze , że w piwnicy czekają jeszcze trzy spore dynio sztuki
Tak przygotowany dżem świetnie sprawdzi się na romantyczne śniadanie czy wieczorną kolację, ale też jako dodatek do ciast, ciasteczek a nawet jako samodzielny deser, ja jadłam go tak w największym stopniu. Swojej porcji nie słodziłam, jeśli nie zjecie jej w przeciągu kilku dni, dosłodźcie i zawekujcie.
ciasto ( kilk ) użyłam 850 g dyni z brzoskwinią, nie dodawałam wody, proporcja mąki: 650 g mąki pełnoziarnistej 350 g mąki wrocławskiej
Dżem:
Składniki:
2 kg dyni
duża puszka brzoskwiń w syropie
Przygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki, obrać i gotować w syropie z brzoskwiń aż zacznie się rozpadać.
Dodać pokrojone drobno owoce i gotować aż zmiękną,a płyn odparuje ( możemy go też zebrać, np. chochelką ) do pożądanej konsystencji.
Zmiksować i przelać do słoiczków.
zdjęcie , jak wszystkie na moim blogu, jest bez retuszu dżem ma tak śliczny jaskrawo pomarańczowy kolor, świetnie działa na zmysły, zimową porą!
Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem radzę go dosłodzić, ok. 250 – 300 g cukru wystarczy.
Gdy zmiksujemy dżem z większą ilością płynu i dodamy dżem fiksu ( naturalnych pektyn roślinnych – substancji żelującej ) otrzymamy przepyszną dyniową galaretkę!
Dżem możemy zapasteryzować.
Do wyparzonych suchych słoików wlać gorący dżem, kilka cm od zakrętki, zakręcić, gotować na ściereczce 20 minut,w wodzie do 3/4 wysokości słoików, po ugotowaniu ewentualnie dokręcić.
Jeśli lubimy korzenne aromaty do dżemu możemy dodać goździki lub cynamon.
Smacznego!
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe z dyni
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Dyniowe szaleństwo ! PURE Z DYNI
Pure z pieczonej dyni na zimę
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/01/21/dzem-z-dyni-i-brzoskwin-oraz-ciasto-drozdzowe-z-dynia