Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Nie ja wpadłam na to połączenie. To moja teściowa otrzymała w prezencie słoik takiego
dżemu, jednak dzięki mojemu niezawodnemu wyczuciu czasu byliśmy u niej z wizytą odpowiedniego dnia i jeszcze coś w słoiku zostało. Dzięki temu na zupełnego czuja odtworzyłam ten smak. Udało się
Brzoskwinie w puszce świetnie się tutaj sprawdziły, myślę, że z wczesną
dynią ( obecnie mamy późne odmiany ) świeże
owoce też dobrze się sprawdzą. Co więcej, z większej części
dżemu zrobiłam
dyniową drożdżówkę wg swojego przepisu, a jej duet z
dżemem sprawdza się doskonale. Dobrze , że w piwnicy czekają jeszcze trzy spore
dynio sztukiTak przygotowany
dżem świetnie sprawdzi się na romantyczne śniadanie czy wieczorną kolację, ale też jako dodatek do ciast,
ciasteczek a nawet jako samodzielny deser, ja
jadłam go tak w największym stopniu. Swojej porcji nie słodziłam, jeśli nie zjecie jej w przeciągu kilku dni, dosłodźcie i zawekujcie.
ciasto ( kilk ) użyłam 850 g dyni z
brzoskwinią, nie dodawałam
wody, proporcja
mąki: 650 g
mąki pełnoziarnistej 350 g
mąki wrocławskiej
Dżem:Składniki:2 kg dyniduża puszka
brzoskwiń w syropiePrzygotowanie:
Dynię pokroić na kawałki, obrać i gotować w
syropie z
brzoskwiń aż zacznie się rozpadać.Dodać pokrojone drobno
owoce i gotować aż zmiękną,a płyn odparuje ( możemy go też zebrać, np. chochelką ) do pożądanej konsystencji.Zmiksować i przelać do słoiczków.
zdjęcie , jak wszystkie na moim blogu, jest bez retuszu
dżem ma tak śliczny jaskrawo
pomarańczowy kolor, świetnie działa na zmysły, zimową
porą!Jeśli chcemy dłużej przechowywać
dżem radzę go dosłodzić, ok. 250 – 300 g
cukru wystarczy.Gdy zmiksujemy
dżem z większą ilością płynu i dodamy
dżem fiksu ( naturalnych pektyn roślinnych – substancji żelującej ) otrzymamy przepyszną
dyniową galaretkę!
Dżem możemy zapasteryzować.Do wyparzonych suchych słoików wlać gorący
dżem, kilka cm od zakrętki, zakręcić, gotować na ściereczce 20 minut,w wodzie do 3/4 wysokości słoików, po ugotowaniu ewentualnie dokręcić.Jeśli lubimy korzenne aromaty do
dżemu możemy dodać
goździki lub
cynamon.Smacznego!
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe z dyni
Dyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez
jajek ( krok po kroku)Czekośliwka
dżem śliwkowy z
kakaoDyniowe szaleństwo !
PURE Z DYNI
Pure z pieczonej dyni na zimę