Wykonanie
Też tak uważacie...? Ciepłe najlepsze? U mnie na pewno takie rozwiązania zdają egzamin, nie tylko pysznie, ale i długo człowiek czuję się najedzony. No i zawsze to jakaś odmiana dla jajecznicy, naleśników, kaszek,
kasz,
płatków i innych....Na TE placki myk usłyszałam, zobaczyłam w tv, kuchnia + się kłania, program "ugotuj mi mamo" .Lubię czasem na niego rzucić
okiem, choć jak to ostatnio stwierdziliśmy z Moim, zdarza się, że trąci już "sekciarstwem". Zgodzę się, że dziecku nie powinno podawać się
cukrów, ogólnie
słodyczy, a raczej tych złych słodkości typu
cukierki, lizaki czy jakieś niby
ciastka czy po prostu niezdrowego jedzenia, aleeee......ale też bez przesady ;p Czasem ta
czekolada, chrupek czy inne są niezastąpione, budują nasze smaki, wspomnienia, późniejsze nawyki również, ale bez spróbowania tych jakże złych, nie możemy wyrażać opinii na temat tych dobrych i na odwrót.Tak czy siak, przepis na placki jest ok, idealny na śniadanie. Jeśli lubicie
kaszę jaglaną...;)))Placki wyszły puszyste, lekkie,
powiem nieskromnie, że moje wyglądają lepiej niż od Autorki, same w sobie są raczej bez wyraźnego smaku, za to z dodatkiem
dżemu,
miodu czy z posypką z
kakao gorzkiego i
cynamonem robią WoW...przynajmniej NAM. Śniadanie szybko uciekło z talerzy, zwłaszcza MOJEMU....był zachwycony smakiem, także chyba
mogę Wam śmiało polecić wykorzystanie przepisu.AAaaaaa, do placków wykorzystałam
mąkę kokosową, ale jeśli jej nie posiadacie, myślę, że inna też posłuży. Z
mąką tą jednak trzeba uważać, bardzo szybko chłonie płyny, dlatego ja podczas wyrabiania ciasta dodałam najpierw jedną łyżkę, dopiero po chwili drugą. Zaś do smażenia użyłam
oleju kokosowego, nie zmienia posmaku, nie dominuje smakiem, a jednak jest gdzieś tam delikatnie wyczuwalny. Poza tym, jest świetną alternatywą dla tych wszystkich nam znanych, prawda ? Ja akurat używam go w kuchni od dłuższego czasu, często wykorzystuję do
mięs, naleśników...jest sprawdzony.Przygotowanie: około 30 minutKoszt: wszystko miałam / kilkanaście złotychSkładniki:3/4 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej3 łyżki
wody3
jaja eco2 kopiaste łyżki
mąki kokosowejszczypta
kurkumyszczypta
cynamonu do placków - ode mnie
olej kokosowy do smażenia*** szczypta gorzkiego
kakao,
cynamonu i
cukru pudru do posypaniaWszystkie składniki umieszczam w misie blendera, na początek, dodaję jedną łyżkę
mąki kokosowej, po zmiksowaniu i sprawdzeniu konsystencji dodaję kolejną.Rozgrzewam patelnię, najlepiej smażyć na teflonowej, wówczas smarujecie patelnie tłuszczem tylko raz, na początku, ale bez niej też wyjdą, wówczas musicie za każdym razem lekko pędzelkiem silikonowym posmarować
olejem patelnię, wręcz tylko musnąć.*** Ewentualnie smażycie na zwykłym
oleju rzepakowym ;)Łyżką nakładam porcje placków, po trzy maksymalnie na raz, smażę do chwili aż złapią lekko złoty kolor.Gotowe, układam jeden na drugim, wówczas dłużej utrzymują ciepło. Posypuję mieszanką
cukru pudru z
kakao i
cynamonem. Możesz też posmarować je
dżemem ;)