ßßß Cookit - przepis na placki jaglane na śniadanie najlepsze

placki jaglane na śniadanie najlepsze

nazwa

Wykonanie

Też tak uważacie...? Ciepłe najlepsze? U mnie na pewno takie rozwiązania zdają egzamin, nie tylko pysznie, ale i długo człowiek czuję się najedzony. No i zawsze to jakaś odmiana dla jajecznicy, naleśników, kaszek, kasz, płatków i innych....
Na TE placki myk usłyszałam, zobaczyłam w tv, kuchnia + się kłania, program "ugotuj mi mamo" .
Lubię czasem na niego rzucić okiem, choć jak to ostatnio stwierdziliśmy z Moim, zdarza się, że trąci już "sekciarstwem". Zgodzę się, że dziecku nie powinno podawać się cukrów, ogólnie słodyczy, a raczej tych złych słodkości typu cukierki, lizaki czy jakieś niby ciastka czy po prostu niezdrowego jedzenia, aleeee......ale też bez przesady ;p Czasem ta czekolada, chrupek czy inne są niezastąpione, budują nasze smaki, wspomnienia, późniejsze nawyki również, ale bez spróbowania tych jakże złych, nie możemy wyrażać opinii na temat tych dobrych i na odwrót.
Tak czy siak, przepis na placki jest ok, idealny na śniadanie. Jeśli lubicie kaszę jaglaną...;)))
Placki wyszły puszyste, lekkie, powiem nieskromnie, że moje wyglądają lepiej niż od Autorki, same w sobie są raczej bez wyraźnego smaku, za to z dodatkiem dżemu, miodu czy z posypką z kakao gorzkiego i cynamonem robią WoW...przynajmniej NAM. Śniadanie szybko uciekło z talerzy, zwłaszcza MOJEMU....był zachwycony smakiem, także chyba mogę Wam śmiało polecić wykorzystanie przepisu.
AAaaaaa, do placków wykorzystałam mąkę kokosową, ale jeśli jej nie posiadacie, myślę, że inna też posłuży. Z mąką tą jednak trzeba uważać, bardzo szybko chłonie płyny, dlatego ja podczas wyrabiania ciasta dodałam najpierw jedną łyżkę, dopiero po chwili drugą. Zaś do smażenia użyłam oleju kokosowego, nie zmienia posmaku, nie dominuje smakiem, a jednak jest gdzieś tam delikatnie wyczuwalny. Poza tym, jest świetną alternatywą dla tych wszystkich nam znanych, prawda ? Ja akurat używam go w kuchni od dłuższego czasu, często wykorzystuję do mięs, naleśników...jest sprawdzony.
Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: wszystko miałam / kilkanaście złotych
Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki wody
3 jaja eco
2 kopiaste łyżki mąki kokosowej
szczypta kurkumy
szczypta cynamonu do placków - ode mnie
olej kokosowy do smażenia
*** szczypta gorzkiego kakao, cynamonu i cukru pudru do posypania
Wszystkie składniki umieszczam w misie blendera, na początek, dodaję jedną łyżkę mąki kokosowej, po zmiksowaniu i sprawdzeniu konsystencji dodaję kolejną.
Rozgrzewam patelnię, najlepiej smażyć na teflonowej, wówczas smarujecie patelnie tłuszczem tylko raz, na początku, ale bez niej też wyjdą, wówczas musicie za każdym razem lekko pędzelkiem silikonowym posmarować olejem patelnię, wręcz tylko musnąć.
*** Ewentualnie smażycie na zwykłym oleju rzepakowym ;)
Łyżką nakładam porcje placków, po trzy maksymalnie na raz, smażę do chwili aż złapią lekko złoty kolor.
Gotowe, układam jeden na drugim, wówczas dłużej utrzymują ciepło. Posypuję mieszanką cukru pudru z kakao i cynamonem. Możesz też posmarować je dżemem ;)
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2015/05/placki-jaglane-na-sniadanie-najlepsze.html