Wykonanie
Banan w cieście11:06 Jedz Taniej 6 Comments
Ostatnio pisałem, że sesja jest już na wykończeniu. Niestety nie. Ten - chyba nigdy - niekończący się okres pochłania kolejne wolne chwile mojego życia. Odrywając się jednak na chwilę od nauki zauważyłem w skrzynce redakcyjnej maila od Agnieszki, która proponuje dzisiaj przepis na
banana, którego postanowiła ulokować w cieście.Potrzebujemy:składniki (dla 2 osób)4
bananyciasto:- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
wody- 1 opakowanie
cukru waniliowego- 1
jajko- 1 opakowanie
cynamonu-
olej do smażenia- sos/polewa /
cukier puder do dekoracjiPrzygotowanie: z
maki,
jajka,
cukru waniliowego i
wody przygotowujemy geste ciasto.
Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 2 części, obsypujemy obficie
cynamonem. Tak przygotowane połówki
banana maczamy w powstałym cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym mocno
olejem, smażymy do uzyskania rumianego koloru, po czym przewracamy na drugą stronę. Usmażone
banany dekorujemy
cukrem pudrem, lub polewą - ja wykorzystałam do tego
mleko zagęszczone o smaku karmelowym.Ps.
Śledźcie nas dzisiaj uważnie, bo prawdopodobnie pojawi się jeszcze jeden przepis :)Smacznego!