Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Och ta
dyniaczekałam i mam. Wczoraj byłam w pewnym sklepie z Heniem w reklamiei jakie było zdziwienie przemiłej Pani kasjerki gdy zauważyła mnie z trzema
dyniami na taśmie. Pyta zatem:-co Pani z tego robi? i moja zaskakująca odpowiedź- wszystko!tutaj zaczęłam wymieniać.Dziś zaczniemy od przepisu bazy, słodkiego
dyniowego pure:)Składniki:dowolna ilość dyniok 250ml
wody na każde 4-5 kg
Dynię myjemy, kroimy na części i obieramy, tak jest stanowczo łatwiej,bo całą
dynię ciężko jest obrać. Kroimy ją w kawałki i wrzucamy do dużego garnka, zalewamy
wodą, po to żeby nie przywierała,
potem puści swój sok, więc
wody nie musi być dużo. kubek wystarczy.
Dynię dusimy do miękkości, powinna się rozpadać, a to co się nie rozpadło miskujemy blenderem. Całe gotowanie trwa ok 40-60 minut. PO tym czasie pakujemy wrzącą ( uwaga pryska)
dynię do gorących suchych słoików, zakrętki muszą być podgrzane we wrzątku. Jest to ważne gdyż wtedy mamy pewność, że całość ładnie załapie i będzie nam służyć jeszcze długo jako zapasy na zimęzakręcamy i pasteryzujemy, ok 20 minut w wodzie do 3/4 wysokości słoików, po czym słoiki odstawiamy do góry dnem, do wystygnięcia.I możemy się cieszyć
dyniowym pure. Jego zastosowanie w kuchni jest praktycznie nieograniczone. Możemy je zjeść same, zrobić z niego zupę,placki, kluski,ciasto,muffinki, oblać naleśniki czy nawet je z niego usmażyć, nadziać pierogi lub co nam tylko przyjdzie do głowy!Ja pokaże wam kilka przepisówzaczynamy od dziś.
jest śliczne,prawda? a jakie pyszneRady: Po moich późniejszych obserwacjach, ważne jest odparowanie
wody w możliwie jak największym stopniu.
Powiązane notki:
Ciasto drożdżowe z dyniPyszne placki z dyni