ßßß

Składniki:Ciasto:4 duże jaja5 kopiastych łyżek mąki5 płaskich łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)5 ml olejku migdałowego10 g cukru z waniliągranatowy barwnik spożywczy ( możecie pominąć )szczypta soliKrem:1 biała czekolada ( 100 g )360 g śmietany kremówki 30 % ( 2 op.)2 śmietan fiksyPolewa:50 g gorzkiej czekolady25 g masła50 ml mleka2 łyżki cukruPoncz:250 ml soku jabłkowego100 ml wódkiDodatkowo:4 połówki brzoskwiń z syropu250 g dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni6 okrągłych biszkoptów4 łyżki płatków migdałowychkilka rodzynek lub żurawinPrzygotowanie:Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Gdy będzie błyszcząca dodajemy cukry . Dodajemy po żółtku miksując do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem dodajemy do masy jajecznej wraz z olejkiem stopniowo mieszając łyżką. Na końcu dodajemy barwnik ( możemy pominąć barwienie ciasta). Pieczemy biszkopt w formie, z dnem obłożonym papierem do pieczenia, w 180 stopniach, bez termoobiegu, 20 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na 20 minut, po czym możemy uchylić drzwiczki. Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi.Krem : W 100 ml śmietany rozpuszczamy czekoladę, lekko studzimy. Resztę śmietany ubijamy z fiksami, po czym ubijając wlewamy chłodną czekoladę. Odkładamy na 30 minut w zimne miejsce do schłodzenia. ( Gdy nie macie wiele czasu użyjcie gotowego kremu do tortów o ulubionym smaku).Polewa: W mleku rozpuszczamy cukier, czekoladę i masło. Gdy się zagotują odstawiamy do przestudzenia.Składniki ponczu mieszamy.Składanie:Biszkopt kroimy na pół.Spód nasączamy 1/3 ilością ponczu.Smarujemy 1/2 ilości dżemu.Rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie, pokrywamy je kremem i drugim biszkoptem.Ponawiamy nasączanie, tym razem 1/2 ilości alkoholu, w reszcie nasączamy biszkopty.Wierzch smarujemy resztą dżemu, układamy nasączone biszkopty, polewamy je polewą czekoladową.Dekorujemy płatkami i rodzynkami lub żurawiną.Powiązane notki:Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku RafaelloTort dla ZosiWspaniały tort orzechowo-miodowy z polewą czekoladowąDyniowe ciasto drożdżowe duża blacha ze słodką kruszonką,bez jajek ( krok po kroku)Tradycyjna szarlotka z korzenną nutą + kilka trików na udane ciasto