ßßß
            
        
ciemne plamki to kawałki śliwek z mojego domowego dżemuSkładniki:kurczak, mój ok. 1,5 kg3 łyżki słodkiej papryki1 łyżka ostrej papryki chilli4 łyżki sosu sojowego150 ml whisky ( u mnie Red Label)150 ml dżemu śliwkowego150 ml miodu gryczanego10 ziaren jałowca3 liście laurowePrzygotowanie:Obie papryki mieszamy z sosem. Taką pastą nacieramy kurczaka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jest odstawić mięso na całą noc.Kurczaka przekładamy na blachę. Wlewamy do niego resztę marynaty i 150 ml wody ( 3/4 szklanki). Tyle aby blacha była pokryta wodą, do 1 cm.Do garnka wlewamy whisky, dżem i miód. Gotujemy całość 5 minut. Przygotowaną polewą zalewamy kurczaka, 1/4 zostawiamy do smarowania w trakcie pieczenia.Kurczaka pieczemy w 170 stopniach przez 1,5 godziny. Dwa razy smarujemy odłożoną zalewą, później polewamy mięso sosem.Początkowe 30 minut pieczemy kurczaka w termoobiegu, później bez.Po upieczeniu zostawiamy go na 20 minut w piecu aby soki w mięsie się ustały.Podajemy z ulubionymi surówkami i ziemniakami lub ryżem. Całość polewamy powstałym sosem.Smacznego!Ja polecam upiec kurczaka kilka godzin przed obiadem, pozostawić do aby soki się ustały po czym pokroić go na porcje i podgrzać w sosie. Wtedy jest przepyszny.
poporcjowanyTak przygotowany kurczak zachwyci Waszych gości! ZaręczamPowiązane notki:Solidna porcja mięsa czyli Pieczony kurczak „po Chińsku”Pieczony schabMini pizze – pizzerinki z parowanym kurczakiem i brukselkąAkcja dzienny jadłospis ( z przepisami )Shoarma z kurczaka z frytkami,domową pitą, sosem i surówką