ßßß Cookit - przepis na Podudzia kurczaka marynowane w miodzie

Podudzia kurczaka marynowane w miodzie

nazwa

Wykonanie

Lubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
8 podudzi kurczaka
5-6 łyżeczek miodu
4 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
Cytryna
Ostra papryka
Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami doprawionymi np. rozmarynem. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/09/podudzia-kurczaka-marynowane-w-miodzie.html