Wykonanie
Lubicie
mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam..
kurczak grillowany z
ananasem,
indyk pieczony z
brzoskwinią, czy
pierś z kurczaka w
pomidorowym sosie z kawałkami
banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem
mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem
miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem
miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:8 podudzi
kurczaka5-6 łyżeczek
miodu4 łyżeczki
sosu sojowego1 ząbek
czosnkuCytrynaOstra paprykaKurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy
miód,
sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej
papryki. Ząbek
czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy
cytryny i całość mieszamy.
Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg).
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą
cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy w piekarniku na około 40 minut. Podajemy z pieczonymi
ziemniakami doprawionymi np.
rozmarynem. Smacznego.