ßßß
Składniki na 2 porcje:3 szklanki mleka roślinnego ( lub krowiego)3 kopiaste łyżki mielonego siemienia*1/4 szklanki wody*1/4 szklanki mleka3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej1/2 łyżeczki cynamonuewentualnie cukier do smaku* zamiennik jaja ( nieweganie mogą dać jajo : )3 szklanki mleka gotujemy, jeśli chcemy dodajemy cukier, teraz bo ładnie nam się rozpuści.Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, w czasie gdy mleko się zagotuje ono zdąży stworzyć kleisty roztwór o konsystencji jajka.Do siemienia dodać mąkę i mleko (1/4 szklanki ) i dokładnie wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18%, gęste zatrzymujące łyżkę, ale nie utrzymujące jej ciężaru.Ciasto wlewamy z łyżki na gotujące się mleko, z niskiej odległości, wtedy otrzymujemy drobne kluseczki lub nakładamy bezpośrednio z łyżki w mleku wtedy są większe.Gotujemy 5 minut, posypujemy cynamonem i jemy cieplutkie.Smacznego!
Powiązane notki:Nocna owsianka na drugie śniadanie!Czosnkowy twarożek z ziołami i czarnuszką czyli zdrowy początek dniaNocna owsianka Czekoladowa z sezamem,słonecznikiem i jabłkiemPancakes z bananem i daktylami