ßßß Cookit - przepis na Racuchy z Jabłkami

Racuchy z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy znają racuchy z jabłkami. Moja babcia podawała je oprószone cukrem pudrem. Były słodkie i pyszne. Moje może nie dorównują tym babcinym i raczej nigdy nie dorównają ale i tak są pyszne. Robi się je łatwo i szybko.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1,5 szklanki mleka
2 - 3 jabłka (najlepiej twarde)
cukier
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki.
Mąkę przesiać przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki).
Dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać same lub posypane cukrem albo cukrem pudrem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/10/racuchy-z-jabkami.html