Wykonanie
Chyba wszyscy znają racuchy z
jabłkami. Moja babcia podawała je oprószone
cukrem pudrem. Były słodkie i pyszne. Moje może nie dorównują tym babcinym i raczej nigdy nie dorównają ale i tak są pyszne. Robi się je łatwo i szybko.Składniki:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
cynamonu1
jajko1,5 szklanki
mleka2 - 3
jabłka (najlepiej twarde)
cukierWykonanie:
Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plasterki.
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cynamon,
mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.Dodać
cukier,
jajko i wymieszać (ilość
cukru zależy od własnych upodobań, ja
daje 1 płaską łyżkę, jeżeli
owoce są bardzo kwaśne to posypuje
cukrem już upieczone racuszki).Dodać
jabłka i delikatnie wymieszać.Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoty kolor.Podawać same lub posypane
cukrem albo
cukrem pudrem.