Vegan kluski, jak u babci czyli lane na mleku

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jedno z moich dziecięcych wspomnień, chyba każdy pamięta takie babcine kluski, mimo iż nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką, jednak nie zawsze mam ochotę dodawać do wszystkiego jajka. Czasem przeraża mnie ogrom produktów do których są dodawane, więc często jem takie oto lane kluseczki na mleku, dziś na mleku roślinnym. Pychotka
przepis jest prosty, a miłośnikom jajek podaję zamienniki
Składniki na 2 porcje:
3 szklanki mleka roślinnego ( lub krowiego)
3 kopiaste łyżki mielonego siemienia*
1/4 szklanki wody*
1/4 szklanki mleka
3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki cynamonu
ewentualnie cukier do smaku
* zamiennik jaja ( nieweganie mogą dać jajo : )
3 szklanki mleka gotujemy, jeśli chcemy dodajemy cukier, teraz bo ładnie nam się rozpuści.
Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, w czasie gdy mleko się zagotuje ono zdąży stworzyć kleisty roztwór o konsystencji jajka.
Do siemienia dodać mąkę i mleko (1/4 szklanki ) i dokładnie wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18%, gęste zatrzymujące łyżkę, ale nie utrzymujące jej ciężaru.
Ciasto wlewamy z łyżki na gotujące się mleko, z niskiej odległości, wtedy otrzymujemy drobne kluseczki lub nakładamy bezpośrednio z łyżki w mleku wtedy są większe.
Gotujemy 5 minut, posypujemy cynamonem i jemy cieplutkie.
Smacznego!
Powiązane notki:
Nocna owsianka na drugie śniadanie!
Czosnkowy twarożek z ziołami i czarnuszką czyli zdrowy początek dnia
Nocna owsianka Czekoladowa z sezamem,słonecznikiem i jabłkiem
Pancakes z bananem i daktylami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/07/vegan-kluski-jak-u-babci-czyli-lane-na-mleku