ßßß
Składniki na 6 sztuk:1/2 szklanki mieszanki do pancakes lub: 3-4 łyżki mąki, po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody, łyżka płatków owsianych, łyżka otrąb.1 marchew ( ok 25 cm długości)3 daktyle lub łyżka rodzynek(robię wymiennie, zależy co mam)1 łyżeczka startego świeżego imbiru(można pominąć)1 szklanka jogurtu/kefiru/maślanki1 łyżka olejuszczypta soliDo mieszanki wsypujemy sól, zalewamy np. kefirem i mieszamy.Dodajemy drobno starty imbir i marchewkę oraz posiekane daktyle lub rodzynki.Na końcu wlewamy olej. Mieszamy i odkładamy na 10minut.Smażymy do pojawienia się bąbelków i obracamy, ok 10 minut.Podajemy z tym co lubimy, u mnie z sosem waniliowym i miodem.
Jeśli mamy ochotę na sos waniliowy:100 g serka wiejskiego100 g serka waniliowego1/4 łyżeczki cynamonuMieszamy i polewamy placki.
Powiązane notki:Pancakes z bananem i daktylamiCo Ania robi na śniadania – pancakes z mlekiem w proszku i płatkami owsianymiSłodki podwieczorek Pancakes kakaowe z orzechami i musem z fasoliPraktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!