ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe pancakes z waniliowym sosem

Marchewkowe pancakes z waniliowym sosem

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Już nieraz robiłam te placki. W końcu jednak mogłam je swobodnie sfotografować, bo nie byłam aż taka głodna i powstrzymałam się od ich natychmiastowego zjedzenia. Jeśli lubicie marchewkę i pancakes i ciekawe dodatki, które pysznie uzupełniają całość, to jest to propozycja dla was!
Zdrowa propozycja na pyszne śniadanie!
Składniki na 6 sztuk:
1/2 szklanki mieszanki do pancakes lub: 3-4 łyżki mąki, po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody, łyżka płatków owsianych, łyżka otrąb.
1 marchew ( ok 25 cm długości)
3 daktyle lub łyżka rodzynek(robię wymiennie, zależy co mam)
1 łyżeczka startego świeżego imbiru(można pominąć)
1 szklanka jogurtu/kefiru/maślanki
1 łyżka oleju
szczypta soli
Do mieszanki wsypujemy sól, zalewamy np. kefirem i mieszamy.
Dodajemy drobno starty imbir i marchewkę oraz posiekane daktyle lub rodzynki.
Na końcu wlewamy olej. Mieszamy i odkładamy na 10minut.
Smażymy do pojawienia się bąbelków i obracamy, ok 10 minut.
Podajemy z tym co lubimy, u mnie z sosem waniliowym i miodem.
Jeśli mamy ochotę na sos waniliowy:
100 g serka wiejskiego
100 g serka waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
Mieszamy i polewamy placki.
Powiązane notki:
Pancakes z bananem i daktylami
Co Ania robi na śniadania – pancakes z mlekiem w proszku i płatkami owsianymi
Słodki podwieczorek Pancakes kakaowe z orzechami i musem z fasoli
Praktyczne porady: Mieszanka do pancakes na cały tydzień i śniadanie z głowy!
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/05/marchewkowe-pancakes-z-waniliowym-sosem