ßßß
halvah-pumpkin scramble with hazelnuts
Wspomnienia bolą, wspomnienia inspirują do zmian. Wspomnienia, wspomnienia. Nie myślę o nich teraz, kreuję przyszłość, kreuję, co jest teraz.Najważniejsze to znaleźć kogoś, przy którym zdania się nie kończą.Dynia hokkaido po raz kolejny w akcji. Tym razem w formie scramble, którego nie umiem zbyt dobrze inaczej określić - ani to placek, ani omlet, ani ciastko w zamierzeniu. Po prostu scramble, wypatrzone u Maria'n./1 porcja/
- 200g dyni hokkaido*- 70g płatków owsianych- 150ml wody- 1 łyżka kremu chałwowo-daktylowego- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych- szczypta soli- olej
Dzień wcześniej zalewamy płatki owsiane wrzątkiem i dodajemy niewielką ilość soli. Pokrojoną dynię gotujemy na niewielkim ogniu z odrobiną wodydo jej zmiękczenia. Rozgniatamy ją widelcem, a następnie mieszamy z płatkami, cynamonem, ekstraktem z wanilii, kremem oraz orzechami. Podsmażamy scramble na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, kiedy masa się zetnie i lekko zarumieni.*dynia hokkaido jest moją ulubioną - przy okazji jest bardzo mącznista, niemniej można zastąpić ją innym rodzajem dyni