Wykonanie
Patelnia grillowa to jeden z moich ulubionych sprzętów kuchennych i często jej używam. Ostatnio zrobiłam na niej kawałki
piersi kurczaka zamarynowane wcześniej w marynacie z
miodem i
cynamonem. Chciałam nadać
mięsu lekko
ziołowy akcent, dodałam więc
pieprz młotkowany z
kolendrą i trochę
pieprzu ziołowego. Całość wyszła bardzo apetycznie.2
filety z piersi kurczaka2 łyżki
miodu1/2 łyżeczki mielonego
cynamonuSól,
pieprz ziołowyPieprz młotkowany z
kolendrąTrochę
olejuFilety pokroiłam w paski w poprzek włókien i lekko rozbiłam. Posoliłam, posypałam
przyprawami, obtoczyłam w płynnym miodzie i wstawiłam do lodówki na pół godziny.Na rozgrzaną patelnię grillową posmarowaną cienko
olejem kładłam zamarynowane kawałki
mięsa i smażyłam po około 5 minut z każdej strony.
Miód na patelni pięknie się skarmelizował, nadając kurczakowi apetyczny brązowy kolor i lekką nutę
słodyczy harmonizującą z
cynamonem i ziołowymi
pieprzami. Zjedliśmy to z pieczonymi ziemniaczkami i tzatzikami, bardzo to wszystko do siebie pasowało.Smacznego !Przypominam, że zbieram na indeks dla Kacpra w ramach Akademii Przyszlości. Szczegoły we wpisie z 3 wrzesnia. Widget do wpłat jest z
boku bloga