ßßß Cookit - przepis na Filet z piersi kurczaka, pieczony w rękawie

Filet z piersi kurczaka, pieczony w rękawie

nazwa

Wykonanie

Kruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso.
Składniki:
-duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg)
-solanka:
1,5 l wody
7 dkg soli
po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone)
kilka listków laurowych
pokrojone drobno 2 ząbki czosnku
płaska łyżeczka słodkiej papryki
-dodatkowo łyżeczka miodu, łyżeczka oleju i szczypta słodkiej papryki
Składniki solanki mieszamy i na 24 godziny
wkładamy do niej filety.
Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy.
Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety.
Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.
Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy i zapiekamy.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/02/filet-z-piersi-kurczaka-pieczony-w.html