Wykonanie
Te bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te
bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd. ..Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne
bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać.
390 g
mąki pszennej6 g
drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych]250 ml letniej
wody1 ,5 łyżeczki
soli morskiej1,5 łyżeczki
cukruDodatkowo:
jajko + 1 łyżka
mleka do smarowania
maksezamWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne
bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Można posypać
makiem ,
sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.
Razem ze mną
bułki piekły: Dorotka, Gosia, Ala, Ewelina, Iza, Joanna.