ßßß Cookit - przepis na Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie

Crusty Hard Rolls i wspólne wypiekanie

nazwa

Wykonanie

Te bułeczki piekłam prawdę mówiąc kilka dni temu.jakoś teraz nie mam natchnienia na jakieś wypieki itd..i nawet na niedzielę ciasta żadnego nie upiekłam....Te bułki były pieczone w ramach Wypiekanie na śniadanie ..przepis na nie pochodzi stąd. ..Ja zwiększyłam proporcje i zrobiłam jeszcze inne bułki..postaram się je niedługo Wam pokazać.
390 g mąki pszennej
6 g drożdży suchych [ dałam 12 g świeżych]
250 ml letniej wody
1 ,5 łyżeczki soli morskiej
1,5 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
jajko + 1 łyżka mleka do smarowania
mak
sezam
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.[ u mnie ciasto rosło w misce Tupperware]. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać makiem , sezamem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.
Razem ze mną bułki piekły: Dorotka, Gosia, Ala, Ewelina, Iza, Joanna.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/12/crusty-hard-rolls-i-wspolne-wypiekanie_7.html