ßßß Cookit - przepis na Bułki pszenne na maślance

Bułki pszenne na maślance

nazwa

Wykonanie

Babki mnie nie lubią. No chyba że drożdżowe, albo takie jak ta ostatnia na maślance - wyjątek potwierdzający regułę. Pozostałe -piaskowe, czy inne ucierańce mimo wielu prób oswojenia kończą swój żywot w bajaderce z tego względu że nic tak pięknie mi się nie udaje jak babkowe zakalce. Tak było też dzisiaj, miało być pysznie - a chciało by się rzec - wyszło jak zwykle :) Ale jeszcze będzie - jak znów będziemy wcinać bajaderki, bo je także bardzo lubimy.
Za to wypiekanie pieczywa to moja miłość. Uwielbiam to. Jeśli chleb - to raczej na zakwasie, jeśli drożdże to zwykle bułki. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo.
A te bułeczki polecam bardzo, z miękką skórką, miękkie i puszyste. Przepis . agatki. z forum cin cin, która dodatkowo podaje bardzo ciekawy sposób ich formowania.
Ja zrobiłam tradycyjne kulki.
Składniki: na ok. 10-12 bułeczek
12 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
160 g maślanki (dałam 200 g, wyjąć wcześniej z lodówki tak aby miała temperaturę pokojową)
160 g mleka (dałam 120 g)
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ziarna do posypania: jakie lubicie
Z drożdży, cukru i lekko podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn - mieszamy, tak by drożdże się rozpuściły i pozostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu aby drożdże zaczęły pracować.
Następnie w misce połączyć mąkę z solą. Do mąki dodajemy rozczyn, maślankę i jajko. Mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite i będzie odchodzić od dłoni i miski. Miskę z ciastem przykrywamy folią lub wkładamy do foliowej torebki i pozostawiamy do chwili aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 w miarę równych części. Następnie z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Każdą część ciasta lekko rozpłaszczamy dłonią na placek, brzegi zbieramy do środka i sklejamy w taki sposób jakbyśmy chcieli zamknąć woreczek lub sakiewkę. Turlamy w rękach przez chwilkę aby powstała kulka i układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
Przed pieczeniem bułeczki lekko spryskałam wodą i posypałam ziarnami: makiem i sezamem, oraz nacięłam żyletką.
Bułeczki pieczemy przez ok. 15-20 min. w nagrzanym piekarniku, do chwili aż ładnie się zrumienią.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2013/03/buki-pszenne-na-maslance.html