Wykonanie
Dziś u mnie
drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie ..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu były mufinki i tak posmakowała mi kruszonka,że postanowiłam ją wykorzystać do tych bułeczek..nie dość, że posypałam bułeczki to i wsypałam
między bułeczkami..układałam je dość blisko siebie, bo chciałam , żeby były "odrywane"..i co Wam
powiem ? po prostu rewelacja...zwłaszcza ta kruszonka, która smakowała wyśmienicie i sprawiła, że ciasto było mięciutkie , puszyste ..musiałam zjeść prawie zaraz po upieczeniu...do tego kubeczek
mleka..i nic więcej nie potrzeba..
100 g tłustego
mleka25 g świeżych
drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g100 g
masła miękkiego pokrojonego na kawałki100 g
cukru2
jajka500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
solidodatki -kruszonka50 g
mąki pszennej100 g
cukru50 g
masła1,5 łyżeczki
cappuccinoMleko razem z
drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać
masło,
jajka,
cukier,
mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo
male odstępy , bułeczki posmarować delikatnie
mlekiem,posypać kruszonką -
między bułeczkami też ]. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny [ u mnie dużo krócej] .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni ,posmarować
bułki jajkiem roztrzepanym i
mlekiem i piec bułeczki z termoobiegiem 12 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe.
Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja.
Razem ze mną piekły:AgnieszkaJoasia