ßßß Cookit - przepis na Bułeczki weneckie

Bułeczki weneckie

nazwa

Wykonanie

Dziś u mnie drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie ..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu były mufinki i tak posmakowała mi kruszonka,że postanowiłam ją wykorzystać do tych bułeczek..nie dość, że posypałam bułeczki to i wsypałam między bułeczkami..układałam je dość blisko siebie, bo chciałam , żeby były "odrywane"..i co Wam powiem ? po prostu rewelacja...zwłaszcza ta kruszonka, która smakowała wyśmienicie i sprawiła, że ciasto było mięciutkie , puszyste ..musiałam zjeść prawie zaraz po upieczeniu...do tego kubeczek mleka..i nic więcej nie potrzeba..
100 g tłustego mleka
25 g świeżych drożdży /lub 1 opakowanie suchych 8g
100 g masła miękkiego pokrojonego na kawałki
100 g cukru
2 jajka
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
dodatki -kruszonka
50 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g masła
1,5 łyżeczki cappuccino
Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo male odstępy , bułeczki posmarować delikatnie mlekiem,posypać kruszonką -między bułeczkami też ]. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny [ u mnie dużo krócej] .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni ,posmarować bułki jajkiem roztrzepanym i mlekiem i piec bułeczki z termoobiegiem 12 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe.
Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja.
Razem ze mną piekły:
Agnieszka
Joasia
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/bueczki-weneckie.html