Wykonanie
Sposób na wykorzystanie ugotowanego
ryżu..można również ugotować specjalnie , ale w moim przypadku został ugotowany
ryż , który gotowałam do lecza Baby Jagi ..poszperałam i tutaj znalazłam przepis na placuszki.1 torebka
ryżu (lub pół szklanki)1 1/4 szklanki
mleka1 1/4 szklanki
mąki1
jajko5 łyżeczek
masła1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaRyż ugotować. Do miski wlać
mleko i cały czas mieszając dosypywać
mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany
ryż i
jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym
masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru.