ßßß Cookit - przepis na Racuchy ryżowe

Racuchy ryżowe

nazwa

Wykonanie

Robiłam już wiele racuchów w swoim życiu ale z ryżem po raz pierwszy. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, bo można wykorzystać ryż, który został z obiadu i dzięki niemu placuszki mają fajną konsystencje. Całość była bardzo smaczna i chętnie je kiedyś powtórzę.
Składniki:
1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
1 1/4 szklanki mleka
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
5 łyżeczek masła
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru :)
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/06/Racuchy-ryzowe.html