Wykonanie
Robiłam już wiele racuchów w swoim życiu ale z
ryżem po raz pierwszy. Bardzo zaciekawił mnie ten przepis, bo można wykorzystać
ryż, który został z obiadu i dzięki niemu placuszki mają fajną konsystencje. Całość była bardzo smaczna i chętnie je kiedyś powtórzę.
Składniki:1 torebka
ryżu (lub pół szklanki)1 1/4 szklanki
mleka1 1/4 szklanki
mąki1
jajko5 łyżeczek
masła1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaRyż ugotować. Do miski wlać
mleko i cały czas mieszając dosypywać
mąkę wymieszaną z
solą i
proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany
ryż i
jajko. Delikatnie wymieszać. Na końcu połączyć z roztopionym
masłem. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Bardzo szybko nabierają koloru :)Smacznego:)