ßßß Cookit - przepis na Różowy cukier (malinowy) / Pink sugar (raspberry)

Różowy cukier (malinowy) / Pink sugar (raspberry)

nazwa

Wykonanie

W tym poście znajdziecie 3 wersje przepisu na różowy cukier – od bardzo jasnego odcienia do nieco ciemniejszego :) W odróżnieniu od zielonego cukru miętowego, ten nabiera smaku dopiero przy użyciu większej ilości sosu malinowego. Moim głównym celem było nadanie koloru bez użycia sztucznego barwnika, smak był mniej ważny ;)
In this post you’re gonna find 3 recipes for pink sugar – from a very light to a bit darker color :) Despite of green minty sugar, this one starts to change flavor with bigger amount of raspberry sauce. My main goal was to color sugar – flavor was less important ;)

Składniki:
5 łyżek cukru
0,5 / 1 / 1,5 łyżeczki sosu malinowego (zależnie od koloru, który chcesz osiągnąć)
zmiksuj w malakserze cukier z wybraną ilością sosu malinowego
wysyp na duży talerz wyłożony pergaminem
wstaw do piekarnika – ustaw na najniższą możliwą temperaturę (max 50 C), zostaw drzwiczki uchylone w ok 1/3
zależnie od wybranej opcji susz: 15 / 30 / 45 minut, następnie (jeśli cukier jest już suchy) rozdrobnij* go w malakserze (najlepiej pulsacyjnie) w przypadku ostatniej wersji, cukier prawdopodobnie będzie dalej wilgotny po zmiksowaniu, także podsusz go jeszcze ok 15 minut i w razie potrzeby ponownie rozdrobnij
Smacznego! :)
*chodzi tylko o rozbicie grudek – nie miksuj zbyt długo, bo zrobi się z niego cukier puder ;)

Ingredients:
5 tbsp of sugar
0 , 5 / 1 / 1 , 5 tsp raspberry sauce (amount depends of what shade of pink you’d like to get)
mix sugar and chosen amount of raspberry sauce using a blender
pour it on the plate covered with baking paper
put into an oven – the lovest temperature possible (max 50 C), leave doors open in about 1/3
depend on which version you choose dry the sugar in the oven for: 15 / 30 / 45 minutes, than (if sugar is dry) blend it* in a blender (pulse)
if you’ve chosen the last version, sugar will be still a bit wet after blending – put it into the oven for another 15 minutes and than blend, if needed
Bon appetit! :)
*blend just to get rid of lumps, not to turn it into a powder ;)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2015/02/16/rozowy-cukier-malinowy