Wykonanie
To zdecydowanie mój ulubiony przepis na kotlety
schabowe – znalazłam go kilka lat temu w książce Jamie-ego Oliver-a i zaadaptowałam do swoich potrzeb ;)Składniki:4-5 kotletów
schabowychsok z 1
cytryny2 ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka listków świeżego
tymianku + do dekoracji2 łyzki
oliwysólpieprzprzygotuj marynatę z
soku z cytryny, łyżki
oliwy, rozgniecionych ząbków
czosnku,
tymianku,
soli i
pieprzuzalej nią
mięso i odstaw na ok 15 minut na rozgrzaną patelnię wlej pozostałą łyżkę
oliwy, przełóż na nią kotlety i zmniejsz ogieńpo 2-3 minutach przełóż kotlety na drugą stronę, zalej pozostałą na talerzu marynatąduś pod przykryciem przez ok 10 minutpo tym czasie przełóż ponownie na drugą stronę i odparuj część sosupodaj posypane świeżymi listkami
tymianku z np z gotowaną
fasolką i podsmażonymi plasterkami
ziemniakówSmacznego!