Wykonanie
Pierwszy raz przygotowałam pierś
kaczki w zeszłym roku. Nie chciałam jej zepsuć, więc zaczęłam szukać w internecie filmiku z instrukcją jak to zrobić. I trafiłam na filmik, na którym Gordon
Ramsay pokazywał jak przygotować idealną kaczą pierś :) Bardzo mi to pomogło, dlatego pomyślałam, że zrobię na ten temat osobny post :) Filmik dostępny pod tym
linkiem JAK UGOTOWAĆ IDEALNĄ PIERŚ
KACZKI Składniki:pierś
kaczkisólpieprzNagrzej piekarnik do 200 C.Posyp pierś
solą i
pieprzem z obu stron (
sól pomoże „wyciągnąć”
wodę z tłuszczu)Patelnia z nieprzywieralną powłoką, bez tłuszczu! Połóż pierś skórą do dołu na zimną patelnię (może wydawać się to trochę
dziwne, ale jeśli tak zrobisz i temperatura będzie podnosić się stopniowo, tłuszcz się wytopi. Jeśli położysz pierś na rozgrzaną patelnię, tłuszcz „zamknie się” wewnątrz i tam zostanie, a chcesz się go pozbyć)90% piersi ugotuje się będąc skórą do dołu – sprawi to, że pozostanie soczysta i, co najważniejsze, skórka będzie chrupiąca.Gdy tłuszcz się wytopi, przełóż
kaczkę na drugą stronę, na dużym ogniu, i obsmaż.Wstaw do piekarnika, skórą do dołu, 200 C, na 6-8 minut (jeśli masz patelnię z plastikową rączką, przełóż
mięso na blachę. Tylko pamiętaj, by ją najpierw rozgrzać w piekarniku)Po wyjęciu z piekarnika przełóż ją na talerz, skórą do góry (z
kaczką jest jak z
wołowiną – nie można jej kroić gdy jest bardzo gorąca, ponieważ wypłyną z niej wszystkie
soki)Szybko przewróc ją na drugą stronę, naciśnij
mięso palcami – powinno stawiać lekki
opór, ale nadać być sprężyste – to potwierdzi, że pierś jest nadal różowa w środkuTeraz ważny moment – zostaw ją, by trochę przestygła zanim ją pokroisz.Zachowaj tłuszcz, który się wytopił podczas smażenia – jest idealny do polania
ziemniaków.Czas pokroić
kaczkę — krój pod kątem, na nezbyt cienkie plasterki, żeby za szybko nie wystygła.Chrupiąca skórka, pięknie upieczone
mięso, biały tłuszcz zniknął – jest pysznie.Smacznego! :)