ßßß Cookit - przepis na Idealna pierś kaczki wg Gordona Ramsaya

Idealna pierś kaczki wg Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz przygotowałam pierś kaczki w zeszłym roku. Nie chciałam jej zepsuć, więc zaczęłam szukać w internecie filmiku z instrukcją jak to zrobić. I trafiłam na filmik, na którym Gordon Ramsay pokazywał jak przygotować idealną kaczą pierś :) Bardzo mi to pomogło, dlatego pomyślałam, że zrobię na ten temat osobny post :) Filmik dostępny pod tym linkiem JAK UGOTOWAĆ IDEALNĄ PIERŚ KACZKI Składniki:
pierś kaczki
sól
pieprz
Nagrzej piekarnik do 200 C.
Posyp pierś solą i pieprzem z obu stron (sól pomoże „wyciągnąć” wodę z tłuszczu)
Patelnia z nieprzywieralną powłoką, bez tłuszczu! Połóż pierś skórą do dołu na zimną patelnię (może wydawać się to trochę dziwne, ale jeśli tak zrobisz i temperatura będzie podnosić się stopniowo, tłuszcz się wytopi. Jeśli położysz pierś na rozgrzaną patelnię, tłuszcz „zamknie się” wewnątrz i tam zostanie, a chcesz się go pozbyć)
90% piersi ugotuje się będąc skórą do dołu – sprawi to, że pozostanie soczysta i, co najważniejsze, skórka będzie chrupiąca.
Gdy tłuszcz się wytopi, przełóż kaczkę na drugą stronę, na dużym ogniu, i obsmaż.
Wstaw do piekarnika, skórą do dołu, 200 C, na 6-8 minut (jeśli masz patelnię z plastikową rączką, przełóż mięso na blachę. Tylko pamiętaj, by ją najpierw rozgrzać w piekarniku)
Po wyjęciu z piekarnika przełóż ją na talerz, skórą do góry (z kaczką jest jak z wołowiną – nie można jej kroić gdy jest bardzo gorąca, ponieważ wypłyną z niej wszystkie soki)
Szybko przewróc ją na drugą stronę, naciśnij mięso palcami – powinno stawiać lekki opór, ale nadać być sprężyste – to potwierdzi, że pierś jest nadal różowa w środku
Teraz ważny moment – zostaw ją, by trochę przestygła zanim ją pokroisz.
Zachowaj tłuszcz, który się wytopił podczas smażenia – jest idealny do polania ziemniaków.
Czas pokroić kaczkę — krój pod kątem, na nezbyt cienkie plasterki, żeby za szybko nie wystygła.
Chrupiąca skórka, pięknie upieczone mięso, biały tłuszcz zniknął – jest pysznie.
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/05/01/idealna-piers-kaczki-wg-gordona-ramsaya-perfectly-cooked-duck-breast-by-gordon-ramsay