ßßß Cookit - przepis na Confit z kaczki

Confit z kaczki

nazwa

Wykonanie

Metoda I - powolne gotowanie w tłuszczu
Udka z każdej strony natrzeć solą. Włożyć do plastikowego woreczka, zamknąć i zostawić na 24 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki mięso dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami i włożyć do garnka z grubym dnem (skórą do dołu) razem z dodatkami. Wlać tłuszcz - najlepiej w takiej ilości aby przykrył całkowicie mięso, ale dobre efekty uzyskamy nawet jeśli tłuszczu będzie już do połowy wysokości udek.
Gotować pod przykryciem na minimalnym gazie przez ok. 2 i 1/2 do 3 godzin - aż mięso będzie odpadało od kości (co jakiś czas upewnić się, że nie przywiera); jeśli tłuszczu jest mniej udka w połowie czasu przewrócić na drugą stronę.
Wyjąć udka, tłuszcz zlać (przez sitko) i wykorzystać do ich przechowywania. Udka całkowicie zanurzone w tłuszczu bardzo długo zachowają świeżość. Tradycyjnie confit z kaczki powinno po ugotowaniu najpierw "leżakować" minimum kilka dni w tłuszczu w lodówce, ale udka są oczywiście smaczne i gotowe do spożycia także od razu.
Metoda II - długie pieczenie w niskiej temperaturze
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Ostrą końcówką nożna podziurkować skórę na udkach. Z każdej strony doprawić je solą i pieprzem, oprószyć tymiankiem i obłożyć plasterkami obranego i cienko pokrojonego czosnku.
Ułożyć skórką do dołu w żaroodpornym naczyniu, tak aby leżały pojedynczą warstwą ale ciasno obok siebie, najlepiej aby naczynie czy blaszka była dopasowana do takiej ilości udek aby wypełniały ją całą. Na dno naczynia wlać 1/2 szklanki wody lub wina. Przykryć szczelnie pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny. Następnie przewrócić na drugą stronę (skórką do góry), ponownie przykryć i piec przez następne 2 godziny.
Tłuszcz wytopiony z kaczki, przelany przez sitko do słoika, będzie się składał z warstwy żółtego tłuszczu na wierzchu i soków z wodą poniżej. Zebrany tłuszcz można zachować do smażenia ziemniaków lub do przygotowania confit metodą tradycyjną (przepis powyżej).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/confit_z_kaczki/przepis.html