ßßß Cookit - przepis na Łosoś z syropem klonowym (Michael Bublé) / Maple-Soy Wild Salmon

Łosoś z syropem klonowym (Michael Bublé) / Maple-Soy Wild Salmon

nazwa

Wykonanie

Pyszny zarówno prosto z pieca jak i na zimno następnego dnia :)
Delicious in both ways – hot right from the grill and cold on the next day.
Składniki (dla 6 osób):
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka świeżo startego imbiru
1,1-1,4kg filet z dzikiego łososia, ze skórą
plasterki cytryny do ozdoby
W małej miseczce wymieszaj syrop klonowy, sos sojowy i starty imbir
Umieść filet z łososia w naczyniu żaroodpornym i zalej go marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na 2 do 4 godzin
Rozgrzej grill albo patelnię grillową na średnim ogniu. Wyjmij rybę z naczynia, zeskrob z niej nadmiar marynaty i połóż na kawałku folii aluminiowej
Umieść łososia, folią do dołu, na grillu i przykryj luźno kolejnym kawałkiem folii. Grilluj aż po dotknięciu będzie się dzielił na płatki, a środek będzie medium-rare (średnio-surowy), zajmie to 15-17 minut, by był medium (średni), 20 minut.
Zdejmij rybę z grilla. Używając szpatułki, zsuń ją z folii i pozbądź się skóry. Podaj z ósemkami cytryny
Smacznego! :)

Ingredients (serves 6):
3 tbsp. maple syrup
2 tbsp. soy sauce
1 tbsp. freshly grated ginger
1 2½ to 3 lbs. wild salmon fillet, skin on
Lemon slices for garnish
1. Combine maple syrup, soy sauce and ginger in a small bowl.
2. Place salmon in a baking dish and pour marinade over fish. Cover and refrigerate 2 to 4 hours.
3. Preheat grill or grill pan over medium-high heat. Remove fish from dish, scrape off excess marinade and place on a piece of aluminum foil.
4. Place salmon, foil side down, on grill and cover loosely with another piece of foil. Grill until salmon is flaky and center is cooked to medium-rare, 15 to 17 minutes, or medium, about 20 minutes.
5. Remove fish from grill. Using a large spatula, slide salmon from foil and discard skin. Serve with lemon wedges.
source
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/04/15/losos-z-syropem-klonowym-maple-soy-wild-salmon-by-michael-buble