Wykonanie
Ekstrakt z
wanilii jest bardzo popularnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków, jednak ponad 25zł za mini buteleczkę skutecznie zniechęcało mnie do zakupu. W końcu uznałam, że jest mi coraz częściej potrzebny i zaczęłam szukać przepisu na jego domową wersję – na szczęście nie było to trudne :)Wydałam na składniki ok 100zł (aj..) ale za to za ok 2-3 miesięce
będę miała litr ekstraktu bez chemicznych dodatków, składającego się tylko z
lasek wanilii i
rumu :) Gdybym kupiła tą samą ilość gotowego ekstraktu zapłaciłabym przynajmniej 2
razy więcej. Opłaca się? Moim zdaniem tak :)Składniki:15
lasek wanilii1l ciemnego
rumu (lub innego
alkoholu 40%)butelka o pojemności 1l**
laski wanilii natnij wzdłuż, włóż do czystej (i wyparzonej!) butelkizalej
rumem, zamknij butelkę i potrząśnijodstaw w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 miesiąceSmacznego! :)*inspiracją dla mnie był ten przepis: http://www.diynatural.com/homemade-vanilla-extract/ tym większą, że jego autor policzył, o ile tańsza jest „domowa” wersja ekstraktu z
wanilii, od sklepowej ;)…UPDATE:1) ekstrakt wyszedł znakomicie :)2) **przelałam niedawno ekstrakt do słoika, żeby
mieć łatwiejszy dostęp do lasek i tak jest o wiele wygodniej.. chociaż w butelce tak łądnie wygląda.. ;)