Wykonanie
Zauważyłam, że w Polsce ciężko jest kupić ekstrakt
waniliowy w normalnym sklepie czy supermarkecie. Sklepowe półki pełne są różnego rodzaju
olejków zapachowych, a ekstrakt
waniliowy udało mi się kupić dopiero w specjalistycznym sklepie internetowym. Nie wiem dlaczego w Polsce sprzedaje się
olejki i
cukry wanilinowe na masową skalę, a ekstraktów brak.Całe szczęście można sobie zrobić swój własny ekstrakt
waniliowy domowym sposobem. Mój zrobiłam jakiś czas temu i już nabrał pięknego
koniakowego koloru.Składniki na 250 ml ekstraktu:3
laski wanilii1 szklanka
wódki (można również użyć
brandy,
whisky czy
rumu)ozdobny słoiczek lub buteleczka
Laski wanilii przeciąć wzdłuż (pozostawiając złączone końcówki). Jeżeli są zbyt długie i nie mieszczą się do słoiczka można je przeciąć na pół. Zalać
alkoholem do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć szczelnie pojemnik i przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu, ale nie w lodówce. Od czasu do czasu wstrząsnąć.Ekstrakt osiąga pełny aromat po dwóch miesiącach leżakowania.Ilość ekstraktu można uzupełniać dolewając
alkohol.Ja robię taki ekstrakt raz na rok.Uwaga: nie należy dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ
alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z
wanilii.Życzę aromatycznych wypieków!
Udział w akcjach kulinarnych: