ßßß Cookit - przepis na Domowe ciasto francuskie

Domowe ciasto francuskie

nazwa

Wykonanie

Niedawno przyrządziłam tartę tatin z morelami, w którym wykorzystałam to ciasto francuskie (uznałam, że kupne często bywa zbyt słone) – wyszło bardzo smacznie :) na dodatek ta porcja starczyła na 2 tarty! ;)
Jest czasochłonne, trzeba dużo wałkować, być cierpliwym, gdy chłodzi się w lodówce.. Ale na koniec można powiedzieć: „Tak, to ja zrobiłam. Nie, to nie było trudne” ;)
Składniki:
30 dag masła
30 dag mąki
0,5 jajka
woda
0,5 łyżki octu (3%)
20 dag mąki posiekaj z masłem na jednolitą masę z pozostałych składników zagnieć ciasto jak na pierogi, rozwałkuj nadając owalny kształt (środek musi być nieco grubszy niż brzegi)
ciasto maślane, uformowane w prostokąt, połóż na środku owalnego placka
złóż ciasto w kopertę i delikatnie rozwałkuj, nadając mu prostokątny kształt
złóż na 3 części, zawiń w pergamin i włóż do lodówki
powtórz wałkowanie 3 razy co 15-20 minut*
*możesz odrobinę (!) podsypywać ciasto mąką podczas wałkowania, ale nie przesadź, bo będzie to czuć po upieczeniu
**jeżeli będziesz piec samo ciasto jako np warstę napoleonki/kremówki, rozwałkuj na grubość ok 1cm i piecz ok 15 minut w ok 300⁰C – jak się lekko zrumieni wyjmij i ostudź
***przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska”, PWE, Warszawa, 1974
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/27/domowe-ciasto-francuskie