Wykonanie
Niedawno przyrządziłam tartę tatin z
morelami, w którym wykorzystałam to
ciasto francuskie (uznałam, że kupne często bywa zbyt słone) – wyszło bardzo smacznie :) na dodatek ta porcja starczyła na 2 tarty! ;)Jest czasochłonne, trzeba dużo wałkować, być cierpliwym, gdy chłodzi się w lodówce.. Ale na koniec można powiedzieć: „Tak, to ja zrobiłam. Nie, to nie było trudne” ;)Składniki:30 dag
masła30 dag
mąki0,5
jajkawoda0,5 łyżki
octu (3%)20 dag
mąki posiekaj z
masłem na jednolitą masę z pozostałych składników zagnieć ciasto jak na pierogi, rozwałkuj nadając owalny kształt (środek musi być nieco grubszy niż brzegi)ciasto maślane, uformowane w prostokąt, połóż na środku owalnego plackazłóż ciasto w kopertę i delikatnie rozwałkuj, nadając mu prostokątny kształtzłóż na 3 części, zawiń w pergamin i włóż do lodówkipowtórz wałkowanie 3
razy co 15-20 minut**możesz odrobinę (!) podsypywać ciasto
mąką podczas wałkowania, ale nie przesadź, bo będzie to czuć po upieczeniu**jeżeli będziesz piec samo ciasto jako np warstę napoleonki/kremówki, rozwałkuj na grubość ok 1cm i piecz ok 15 minut w ok 300⁰C – jak się lekko zrumieni wyjmij i ostudź***przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska”, PWE, Warszawa, 1974




