ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty przepis na klasyczny dodatek do obiadu – kapusta kiszona zasmażana wg S.
Trochę wstyd się przyznać, ale dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam kapustę w ten sposób. Taka ze mnie Polka..
Nie spodziewałam się fajerwerków, bo to bardzo prosty przepis i mocno improwizowany, ale okazało się, że wyszło smakowicie :)
Składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
1 średnia cebula
25g masła (bardzo pełna łyżka stołowa)
2 łyżki mąki
pieprz
woda
odciśnij kapustę (porządnie!) i pokrój
przełóż do garnka, zalej wodą tak, by była przykryta, gotuj przez ok 30minut, aż zmięknie
kilka minut przed końcem gotowania kapusty, pokrój cebulę w drobną kostkę, podsmaż na maśle, aż się lekko zrumieni
dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i podsmaż przez krótką chwilę podlej wodą z gotowania kapusty (ok 0,5 szklanki), mieszaj aż znikną „kluchy” i masa zgęstnieje
przełóż kapustę na patelnię (nie musisz dokładnie odcedzać, ale też nie wlej całego płynu)
smaż przez ok 15 minut, mieszając, żeby się nie przypaliła
dodaj pieprz do smaku jak odparuje większość płynu kapusta będzie gotowa
Smacznego! :)
* Kapusta kiszona zasmażana idealnie pasuje do kotleta schabowego -> KLIK
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/26/kapusta-kiszona-zasmazana