ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

W tym roku tak wyszło, że Wigilię spędzałam tylko z M. i Synusiem. Jest to dla mnie nowość, co roku w Święta zjeżdżała się cała rodzina, było nas naprawdę dużo. Wigilia była w małym gronie, ale wcale nie była skromna. W trójkę jedliśmy dwanaście dań - aż nam się uczy trzęsły (a potem nie mogliśmy się ruszać z przejedzenia). Udało mi się zrobić wszystkie moje ulubione dania, które zawsze są specjalnością Babci i Mamy. Jestem naprawdę z tego dumna. Przedstawiam przepis na kapustę z grzybami, który podawała mi Mama przez telefon - dzień przed Wigilią.
Wyszła pyszna, taka jak trzeba.
Polecam nie tylko "od święta" :)
Składniki:
700 g kapusty kiszonej
2/3 szklanki suszonych grzybów
1 liść laurowy
4 ziarenka pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
do zasmażki: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wodą - tak żeby cała była przykryta. Gotujemy aż zacznie robić się miękka i odcedzamy z wody (wymieniamy wodę, po odcedzeniu wlewamy nową, znowu tak żeby przykryła kapustę). Wsypujemy suszone grzyby, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i dodajemy liść laurowy. Kapustę gotujemy niemalże do wygotowania całej wody. Gdy jest całkowicie miękka, a wody zostało niewiele - na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Do tego dolewamy łyżkę wazową wody z kapusty, mieszamy i wlewamy do naszej kapusty - cały czas mieszając.
Co jeśli w trakcie gotowania kapusta wydaje się za kwaśna?
Wtedy jeszcze raz wymieniamy wodę - wylewamy tą w której się gotuje i wlewamy nową.
Czym zastąpić suszone grzyby?
Jeśli nie masz suszonych grzybów - proponuję dodać pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki, świetnie się będą komponować z kapustą.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/12/moja-wigilia.html