Wykonanie
W tym roku tak wyszło, że Wigilię spędzałam tylko z M. i Synusiem. Jest to dla mnie nowość, co roku w Święta zjeżdżała się cała rodzina, było nas naprawdę dużo. Wigilia była w małym gronie, ale wcale nie była skromna. W trójkę jedliśmy dwanaście dań - aż nam się uczy trzęsły (a
potem nie mogliśmy się ruszać z przejedzenia). Udało mi się zrobić wszystkie moje ulubione dania, które zawsze są specjalnością Babci i Mamy. Jestem naprawdę z tego dumna. Przedstawiam przepis na
kapustę z
grzybami, który podawała mi Mama przez telefon - dzień przed Wigilią.Wyszła pyszna, taka jak trzeba.Polecam nie tylko "od święta" :)
Składniki:700 g
kapusty kiszonej2/3 szklanki
suszonych grzybów1
liść laurowy4 ziarenka
pieprzu4 ziarenka
ziela angielskiegodo zasmażki: 1 łyżka
masła, 1 łyżka
mąkiKapustę przekładamy do garnka i zalewamy
wodą - tak żeby cała była przykryta. Gotujemy aż zacznie robić się miękka i odcedzamy z
wody (wymieniamy
wodę, po odcedzeniu wlewamy nową, znowu tak żeby przykryła
kapustę). Wsypujemy
suszone grzyby, ziarenka
pieprzu,
ziela angielskiego i dodajemy
liść laurowy.
Kapustę gotujemy niemalże do wygotowania całej
wody. Gdy jest całkowicie miękka, a
wody zostało niewiele - na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i szybko mieszamy. Do tego dolewamy łyżkę wazową
wody z
kapusty, mieszamy i wlewamy do naszej
kapusty - cały czas mieszając.Co jeśli w trakcie gotowania
kapusta wydaje się za kwaśna?Wtedy jeszcze raz wymieniamy
wodę - wylewamy tą w której się gotuje i wlewamy nową.Czym zastąpić suszone grzyby?Jeśli nie masz
suszonych grzybów - proponuję dodać pokrojone w plasterki i podsmażone
pieczarki, świetnie się będą komponować z
kapustą.Smacznego:)