ßßß Cookit - przepis na Pańczkraut

Pańczkraut

nazwa

Wykonanie

Akcje to inspiracje, a od jakiegoś czasu mówi się głównie o trzech rzeczach. Pigułce blokującej zajście w ciąże, franku szwajcarskim oraz górnikach. To pierwsze inspiruje mnie do spędzenia czasu w kuchni, ale na pewno nie na gotowaniu, szwajcarska inspiracja była tutaj, za to w związku z trzecim, danie kuchni śląskiej. Oczywiście co do górników to ja, jako ekonomista, mam również własne zdanie na ten temat, ale nie będę tu zaśmiecał bloga kulinarnego, bo już widzę tutaj rzesze bezkarnych anonimowych domorosłych "ekonomistów" piszących bezsensowne komentarze. Jak ktoś bardzo chce, to kanałem prywatnym. Mogę tylko powiedzieć, że zamiast dawać się podpuszczać jednej czy drugiej stronie polecam posłuchać debaty ekspertów, ale nie rządowych czy związkowych tylko naukowych :)
Przejdźmy zatem do tematu. Kuchnia śląska to nudne weekendy. W sobotę mielone, a w niedzielę rolada z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Za to w tygodniu mamy dowolność. Możemy wybrać z całej gamy tanich pożywnych dań. Takie danie miało wyżywić ciężko pracującego człowieka, w warunkach ograniczonych zasobów. Tutaj wszystko musi być praktyczne nawet sztuka. I nie prawda, że tu jedzą węgiel. Węgiel dodają, ale do cukierków.
Danie figuruje na liście produktów chronionych więc moja kryzysowa wersja, nie do końca identyczna, więc jeśli ktoś się będzie burzył to możemy równie dobrze posłużyć się inną nazwą jak pańćkraut, ciapkraut, ciaper kapusta, ciapkapusta czy typowe dla opolskiej prowincji kartofelkraut albo w końcu ziemniaki z kapustą kiszoną :)
Składniki:
- ziemniaki
- kapusta kiszona
- cebula
- mąka
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy. Kapustę kroimy, wrzucamy na patelnię, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki traktujemy tłuczkiem, a następnie mieszamy z kapustą, cebulą i małą ilością mąki.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2015/01/panczkraut.html