Wykonanie
            Jeżeli ktoś zorganizowałby konkurs na najbardziej nieksztaltne samosy, moje byłyby w czołówce ;) Na swoje usprawiedliwienie 
powiem, że robiłam je po raz pierwszy..Najlepsze są tuż po usmażeniu – wtedy ciasto chrupie :)Składniki:0,5 szklanki 
mąki0,5 łyżki semoliny (użyłam 
mąki ryżowej)1,25 łyżeczki 
soli3 łyżki 
oleju + do głębokiego smażeniaok 50 ml letniej 
wody3 duże 
ziemniaki (ugotowane w mundrukach)0,5 szklanki mrożonego 
groszku2 
zielone chilli0,5 łyżeczki nasion 
kminu rzymskiego*1 łyżeczka mielonej 
kolendry0,25 łyżeczki 
garam masala1 łyżeczka amchur (sproszkowanego 
mango)** z 
mąki, semoliny, 0,25 łyżeczki 
soli, 1 łyżki 
oleju i 
wody zagnieć miękkie ciastoprzykryj je ściereczką i odstaw na conajmniej 15 minut
ziemniaki obierz i pokrój w kostkę na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki 
oleju, dodaj nasiona 
kminu rzymskiego, wrzuć 
groszek i podsmaż, aż trochę się rozmrozi (ok 1-2 minut)dodaj pozostałe 
przyprawy, posiekane 
chilli i pokrojone w kostkę 
ziemniakismaż ok 5 minut, przełóż na talerz i poczekaj aż farsz ostygnieciasto podziel na 4 równe części, uformuj z każdej z nich kulkęteraz musisz uformować coś w rodzaju rożka na farsz, który na końcu zalepisz -> filmik instruktażowy tutajgotowe samosy smaż w głębokim 
oleju, aż będą rumiane z obu stronSmacznego! :)*miałam tylko sproszkowany 
kmin rzymski – dodałam troszkę mniej niż 0,5 łyżeczki**niestety nie miałam tego składnika, więc go pominęłam..***przepis pochodzi z tej strony: http://www.manjulaskitchen.com/2007/04/19/samosa/



