Bonda z marchewką i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Mniej więcej 15 lat temu miałam niepowtarzalną okazję zjeść obiad w tradycyjnym hinduskim stylu. Znajomy Babci zaprosił nas do domu na obiad, który przygotowały Jego żona z synową. Niesamowite było to, że jedynymi kobietami przy stole byłyśmy my dwie – wtedy o tym nie wiedziałam, ale był to duży zaszczyt i wyraz szacunku ze strony Babci znajomego.
Niestety nie pamiętam wszystkich potraw, których tamtego dnia próbowałam, ale w głowie utkwiły mi trzy rzeczy: pikantna zupa mleczna, płaskie chlebki, których używaliśmy zamiast sztućców, i warzywne kuleczki – bardzo, bardzo pikantne, mimo, że przygotowane dla gości w łagodniejszej wersji ;) Przepis, który tu zamieszczam jest właśnie na takie lub bardzo podobne kulki o nazwie Bonda .
Jeżeli lubicie ostre potrawy – to jest przepis dla Was. Jeśli nie – zmniejszcie ilość zielonych chilli do 1 sztuki – wtedy będzie idealnie.
Składniki:
3 średnie ziemniaki*
2 średnie marchewki*
0,75 szklanki groszku (może być mrożony, na pewno nie z puszki)*
0,5 cebuli
3-4 zielone chilli
0,5 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej**
0,25 łyżeczki kurkumy
0,25 łyżeczki garam masala
0,25 łyżeczki mielonej kolendry
1 szklanka Gram Flour (mąki z cieciorki)***
0,25 szklanki mąki ryżowej
chilli w proszku (do smaku)
sól
olej (na patelnię i do głębokiego smażenia)
Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę, cebulę posiekaj
Na łyżce oleju podsmaż cebulę, zielone chilli i pastę imbirowo-czosnkową, dodaj kurkumę
Dodaj pokrojone warzywa i groszek, duś pod przykryciem, aż będą miękkie
Dodaj garam masala, kolendrę i sól
Przełóż warzywa do miski i daj im przestygnąć, następnie rozgnieć je (niezbyt dokładnie, to nie ma być puree) i uformuj w niewielkie kulki
Wymieszaj mąkę z cieciorki, ryżową i chilli w proszku dodając wodę, aż uzyskasz gęste ciasto
Na patelnię nalej tyle oleju, żeby przykrył dno ok 2cm warstwą, rozgrzej
Kulki warzywne zanurzaj w cieście (słabo się klei, trzeba się przy tym trochę pobrudzić) i smaż z obu stron na złoty kolor
Odsącz na ręczniku papierowym
Smacznego! :)
*ziemniaki + marchewka + groszek = 3 szklanki (po pokrojeniu ;)
**nie miałam takiej pasty, dodałam więc ok 0,5cm świeżego imbiry i 0,5 ząbka czosnku
***jeżeli nie znajdziesz nigdzie mąki z cieciorki masz 2 opcje – użyć zwykłej mąki lub ją sobie zrobić. Wystarczy zmielić w robocie kuchennym suszoną cieciorkę (2 szklanki, by uzyskać 1 szklankę mąki). Jest to bardzo głośny proces, ale da się przeżyć. Tylko upewnij się najpierw, że Twój robot to wytrzyma!
****przepis, na którym bazowałam, pochodzi z tej strony: http://food.sulekha.com/potato-carrot-bonda-id9544-21895-recipe.htm
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/08/18/bonda-z-marchewka-i-groszkiem