ßßß
Tort makowy należy do tradycyjnych wypieków świątecznych w moim domu i choć nie nalezy do wypieków, które obowiazkowo pojawiają się w tych dniach jest bardzo mile widziany.Wilgotne, ciężkie, pachnące migdałami ciasto makowe i delikatny kawowy krem........to od lat niezmienne cechy naszego makowego tortu.Tak sie złożyło , że tuż po Świętach obchodziliśmy w rodzinie małą uroczystość, a więc torcik ten znalazł swoje zaszczytne miejsce na stole solenizanta. Wykończenie dość skromne i przygotowane dośc nieudolnie ,na poczekaniu....... ale to nie miało większego znaczenia.Tort był pyszny i smakował wyśmienicie.... nawet parę dni po Świętach .Składniki: /tortownica o śr. ok. 25 cm/ciasto:
300 g suchego makuok.500 ml mleka8 jajek200 g cukru pudru2 łyżki bułki tartej4 łyżki pokruszonych herbatników "Amaretto"50 g gorzkiej czekolady50 g migdałów/sparzonych i obranych/1 łyżeczka proszku do pieczeniakilka kropel aromatu migdałowegosok z 1/2 cytryny
krem:350 g sera mascarpone250 ml śmietany kremowej do deserów1/2 szklanki cukru pudru2 łyżeczki cukru z wanilią4 łyżki wywaru mocnej kawy ekspresowej /lub rozpuszczalnej/2 łyzki likieru "Amaretto"płatki migdałowe do dekoracjibita śmietana do dekoracjiWykonanie:- Mak dokładnie wypłukać , zalać gorącym mlekiem i pozostawić do przestudzenia.- Przełożyć na sitko i dokładnie osączyć z nadmiaru płynu.- Za pomocą malaksera lub maszynki z gęstym sitkiem zmielić/ 2 razy/.- Białka oddzielić od zółtek.- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sokz cytryny i aromat.- Stopniowo dodawać zmielony mak, bułkę tartą zmieszaną z herbatnikami i proszkiem , drobno pokrojone migdały, startą czekoladę, a na koniec sztywno ubitą pianę.- Delikatnie wymieszać.- Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.- Piec w średnio gorącym piekarniku /160-170 st.C./ ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.- Upieczone ciasto dobrze wystudzić w foremce, wyjąć i przekroić w poprzek na 2 części.- Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.- Serek mascarpone utrzeć dodajac zimną kawę oraz likier i delikatnie połączyć z ubitą smietaną.- Gotową masą przełożyć krążki ciasta makowego.Wierzch posmarować cieńką warstwą kremu, udekorować płatkami migdałowymi i bitą śmietaną.