ßßß


Przygotowanie:Fasolę namoczyń na noc.Następnego dnia fasolkę wraz z wodą w tórej się moczyła przełożyć do wysokiego garnka , dolać wody tyle by była parę cm. nad fasolką. ( można bulionu lub rosołu) , wstawić na gaz.Boczek, kiełbasę oraz cebulę poroić w kostkę , smażyć na rozgrzanym smalcu do przyrumienienia , zawartość patelni oraz przyprawy dodać do fasoli , wymieszać ( w razie dgy odparuje zbyt dużo wody dolać)Pomidory obrać ze sórki , poroić w ostkę.Na patelni rozpuścić masło , smażyć pomidory do powstania gęstego sosu , dodać koncentrat pomidorowy wymieszać , sos pomidorowy przelać do garnka gdy fasolka będzie już miękka.Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić masło dodać tyle mąki pszennej by powstała gęsta zasmażka energicznie mieszając , na patelnie dodać także wywar z fasolki cały czas mieszając , przelać do garnka , wymieszać.Gotowe danie dusić jeszcze chwilkę na wolnym ogniu do zgęstnięcia. ( Spróbować ew. wg gustu doprawić)Smacznego