ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku w pomidorach

Fasolka po bretońsku w pomidorach

nazwa

Wykonanie

Składniki:
( Na około 10 porcji)
1 kg. fasoli Jaś
2 laski cienkiej kiełbasy
300 g. boczku wędzonego
2 cebule
4 mięsiste pomidory
200g. koncentratu pomidorowego ( 1 mały słoiczek)
1 łyżka smalcu do smażenia
2 łyżki masła do smażenia
4 łyżki masła+ mąka pszenna na zasmażkę
2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
1 łyżki majeranku
1 łyżecza chili
sól , pieprz
Przygotowanie:
Fasolę namoczyń na noc.
Następnego dnia fasolkę wraz z wodą w tórej się moczyła przełożyć do wysokiego garnka , dolać wody tyle by była parę cm. nad fasolką. ( można bulionu lub rosołu) , wstawić na gaz.
Boczek, kiełbasę oraz cebulę poroić w kostkę , smażyć na rozgrzanym smalcu do przyrumienienia , zawartość patelni oraz przyprawy dodać do fasoli , wymieszać ( w razie dgy odparuje zbyt dużo wody dolać)
Pomidory obrać ze sórki , poroić w ostkę.
Na patelni rozpuścić masło , smażyć pomidory do powstania gęstego sosu , dodać koncentrat pomidorowy wymieszać , sos pomidorowy przelać do garnka gdy fasolka będzie już miękka.
Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić masło dodać tyle mąki pszennej by powstała gęsta zasmażka energicznie mieszając , na patelnie dodać także wywar z fasolki cały czas mieszając , przelać do garnka , wymieszać.
Gotowe danie dusić jeszcze chwilkę na wolnym ogniu do zgęstnięcia. ( Spróbować ew. wg gustu doprawić)
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/najlepsza-jaka-jadlam-w-sosie-z-miesistych-swiezych-pomidorow-swietnie-smakuje-ze-swiezym-pieczywem