Wykonanie
25 czerwca 2015Potrawka chińskaSkładniki:1 podwójna
pierś z kurczaka2
cebule1 mała
papryka chili450g.
mrożonej mieszanki chińskiej300g.
młodej , małej
brukselki ( można użyć także mrożonej)50g.
grzybów mun ( 1 opakowanie)4 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 łyżka koncentratu
curry ( można pominąć)
przypawa do chińszczyznytandoori
masalacurrysłodka paprykapieprzsólolej do smażenia
ryż basmati lub parboiled , ilość wg. uznania
Przygotowanie:
Grzyby mun zalać wrzątkiem , odstawić na 10 min.
Pierś z kurczaka umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę.
Cebulę obrać , posiekać drobno wraz z
papryczką chili.W garnku w którym będziemy przygotowawać potrawkę rozgrzać
olej , Włożyć
kurczaka , posypać go obficie wszystkimi
przyprawami.Gdy się lekko podsmaży dodać
cebulę i papryczkę , smażyć na wolnym ogniu co chwila mieszając.Do
mięsa dodać pastę
curry oraz
sos sojowy wymieszać , wlać ok 0,5 l
wody , dodać
brukselkę , gotować na pół miękko.
Grzyby munn odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki.Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz
grzyby , gotować razem kolejne 15 min.W
między czasie danie ponownie doprawić , przypraw dodajmy sporo , maja być mocno wyczuwalne.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem
soli.Odcedzić , rozdzielić na porcję.Chińszczyznę podawać z
ryżem.SmacznegoPost navigation← Cienki
biszkopt , budyniowa masa z kawałkami
winogrona oraz mus
truskawkowy. Takie ciasta najbardziej lubię , nie przesłodzone i dodatkiem świeżych
owoców. Idealne do lekkiej
kawy na powietrzu.
Pstrągi zawsze piekłam w piekarniku ,smażenie jakoś do mnie nie przemawiało jednak postanowiła spróbować .Usmażyłam je w
ziołowej panierce oraz
ziołową mieszanką go nafaszerowałam. Wyszły bardzo aromatyczne i soczyste o lekko maślanym aromacie. →