Wykonanie
Nazwa „wereszczaka” kojarzy mi się z Mickiewiczem i Marylą Wereszczakówną… ” na każdym miejscu i o każdej dobie…”Myślałby kto, że dziś będzie o miłosnym uniesieniu, o lirycznym wznaniu… nic z tych rzeczy dziś bardziej przyziemnie –
schab i
burakiWereszczaka to nazwa kilku potraw z kuchni litewskiej i staropolskiej. Powstała od nazwiska nadwornego kucharza króla Augusta III – Wereszczaki. Co
kraj to obyczaj – jedni za „wereszczakę” uznają
schab duszony w wywarze buraczanym, inni
białą kiełbasę w sosie
cebulowym a jeszcze inni zupę na
kwasie chlebowym ze
słoniną…Mnie zaintrygował
schab w burakach – czyli ” wereszczaka” w wydaniu kuchni litewskiej. Oparłam się na przepisie z Kucharki litewskiej Wincenty Zawadzkiej (pierwsze wydanie 1854 r.).Zdecydowanie polecam – osobiście uwielbiam takie smaki.
Składniki:
schab bez kości – 1 kg,wędzone podgardle – 0 , 5 kg,
buraki czerwone gotowane (pieczone) – 3 szt,
chleb żytni na zakwasie, ususzony – 2-3 kromki,zakwas buraczany – 1 szklanka,
cebula duża – 1 szt,
ziele angielskie – 5 kulek,
liśc laurowy – 2 szt,
sól i
pieprz do smaku.Przygotowanie:Podgardle pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną
cebulę i pokrojony na małe kawałki
schab. Smażyć razem kilka minut.
Buraki ugotować lub upiec wcześniej w piekarniku ( ja wykorzystałam takie, które zostały po zrobieniu
ćwikły).Zetrzeć
buraki i dodać do
mięsa. Podlać całość
wywarem buraczanym/kiszonym czerwonym barszczem, doprawić
solą,
pieprzem,
zielem angielskim, liśćmi laurowymi a następnie nakryć pokrywką i duści na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dołożyć starty suchy,
żytni chleb (w oryginalnej wersji był
razowy). Dusić razem, aż sos się zagęści. Najlepiej podawać z
kaszą gryczaną.