Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czego
buraki 750 gramów
grzybki suszone 2 sztukchudy rosół 4 szklanekzakwas buraczany 0 , 75 szklanek
cebula 2 sztuk
listek laurowy według uznania
ziele angielskie według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznaniaWykonanie:
Grzybki umyć, zalać
wodą, namoczyć i ugotować.
Buraki umyć dokładnie, najlepiej szczoteczką, pod strumieniem bieżącej
wody, obrać , opłukać, pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać gorącym rosołem, dodać pokrojoną
cebulę,
listek laurowy i
ziele angielskie, gotować przez 2-3 minuty. Odstawić posolić i pozostawić na 20-30 minut. Następnie przecedzić przez gęste sito, dodać
wywar z
grzybów i zakwas buraczany. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Podawać na gorąco, w filiżankach z dodatkiem np;pasztecików lub diaboletek z
serem. Posypać nacią z
pietruszki.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!WigiliaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: