ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 7
Składnik
Logo Ilość Czego
buraki 750 gramów
grzybki suszone 2 sztuk
chudy rosół 4 szklanek
zakwas buraczany 0 , 75 szklanek
cebula 2 sztuk
listek laurowy według uznania
ziele angielskie według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
cukier według uznania
Wykonanie:
Grzybki umyć, zalać wodą, namoczyć i ugotować. Buraki umyć dokładnie, najlepiej szczoteczką, pod strumieniem bieżącej wody, obrać , opłukać, pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać gorącym rosołem, dodać pokrojoną cebulę, listek laurowy i ziele angielskie, gotować przez 2-3 minuty. Odstawić posolić i pozostawić na 20-30 minut. Następnie przecedzić przez gęste sito, dodać wywar z grzybów i zakwas buraczany. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Podawać na gorąco, w filiżankach z dodatkiem np;pasztecików lub diaboletek z serem. Posypać nacią z pietruszki.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Wigilia
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4327/Barszcz-czerwony-czysty