Bitki mają wyjątkowy smak, mojej córeczce bardzo smakowały, a przecież gotujemy zawsze dla rodzinySKŁADNIKI:70 dkg schabu bez kości1/2 l coli2 łyżki powideł śliwkowychsól, pieprzmąka1 cebulaziele angielskiepieprz ziarnistyliść laurowyMięso myjemy, osuszamy i porcjujemy na kotlety. Rozbijamy i prószymy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Zalewamy wodą, tak by zakrywały mięso. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy wymieszaną colę wraz z powidłami. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 - 2 godzin. Zagęszczamy sos mąką.