Wykonanie
Schab to jedno z moich ulubionych rodzajów
mięsa. Uwielbiamy z mężem zapach duszonej w sosie
wieprzowiny, który czuć w całej kuchni... Podzielę się z
wami przepisem na schabik w sosie- dla mnie najlepszy z kluskami śląskimi.
Składniki:0,5 kg
schabu1
cebula2
liście laurowe3 ziarenka
ziela angielskiegomąka (do obtoczenia
schabu)
przyprawy:
papryka słodka,
sól,
pieprzCebulę kroję w piórka i smażę na rozgranym
oleju do zrumienienia.
Schab kroję na około 1-1,5 cm plastry i lekko jeszcze rozbijam. Przyprawiam je
solą,
pieprzem oraz
papryką słodką i obtaczam w
mące. Smażę na tym samym tłuszczu, co
cebulę. Następnie zalewam
wodą. Do sosu dodaje
liście laurowy,
ziele angielskie,
paprykę słodką. Gotuję do miękkości
mięsa, w razie potrzeby dolewam
wody. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiam do smaku jeszcze
solą i
pieprzem.