ßßß Cookit - przepis na Babka- Smak i zapach pomarańczy

Babka- Smak i zapach pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Lubie kiedy ciasto pomarańczowe jest mocno pomarańczowe, same aromaty i odrobina skórki, czy soku to za mało. Ta babka kojarzy mi się z piosenką Tadeusz Woźniaka:”
Kto to pędzi tak przez miasto,
Komu w tych ulicach ciasno.
Biegnę gryząc pomarańczę,
Ziemia pod nogami tańczy.
Biegnę gryząc pomarańczę,
Ziemia pod nogami tańczy.
Zresztą przygotowując ją cały czas podśpiewywałam pod nosem tę piosenkę…oprócz oczywistych korzyści z mojego śpiewania, czyli: dobrego nastroju i większej radości czerpanej z przygotowywania ciasta były też i inne korzyści… wreszcie wszyscy dali mi święty spokój …nikt nie wchodził do kuchni, nie było „ mamodaj” „mamozrób” „mamogdziejest”” celowo napisałam łącznie, bo czasami mam wrażenie, że te słowa wypowiadane tak często, tak szybko zlały się już w jedno słowo:)
Co do rodziny…to ewidentnie mają złe zdanie o moich talentach wokalnych…zresztą ja też mam o swoich talentach wokalnych złe zdanie i właśnie dlatego jak chcę mieć święty spokój to głośno śpiewam:)
Przepis na tę babkę powstał spontanicznie…jest kompilacją przepisu na muffinki pomarańczowe z przepisami na tradycyjne baby…bez dwóch zdań baba wyszła taka jak oczekiwałam: „smak i zapach pomarańczy”…odrobina anyżu dodała jej wyrazistości…moim zdaniem anyż rewelacyjnie komponuje się z pomarańczą
Lubię kiedy jest sobota,
Gdy po wszystkich już kłopotach.
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,
Lubię śpiewać, lubię tańczyć,
Lubię zapach pomarańczy.
Nic dodać nic ująć…lubię kiedy jest sobota…lubię tańczyć…lubię zapach pomarańczy
Składniki:
1 szt – pomarańcza,
250 g – masło,
5 szt- jaja,
1 i ½ – cukier,
2 szkl – mąka pszenna,
1 szkl- mąka ziemniaczana,
2 łyżeczki- proszek do pieczenia,
3 łyżki konfitury pomarańczowej albo 3 łyżki soku pomarańczowego,
4 łyżki- likier pomarańczowy- może być Triplesec,
½ łyżeczki- anyż.
Glazura:
5 łyżek- cukier brązowy,
3 plastry- pomarańczy,
5 szt- cukierki irysy,
7-10 g- masło,
3 łyżki- sok świeży z pomarańczy.
Do dekoracji:
3 łyżki- czarny sezam.
Przygotowanie:
Pomarańczę umyć szczoteczką, i wyparzyć( trzymać we wrzątku około minuty, dwóch). Następnie przygotowany owoc pokroić w ćwiartki, zmiksować z cukrem oraz anyżem. Po krótkiej chwili dodać miękkie masło oraz żółtka i miksować dalej aż do powstania gładkiej puszystej masy. Dolać 3 łyżki konfitury oraz likier pomarańczowy. Wymieszać mąkę z proszkiem. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powstałą masę pomarańczowo- maślaną połączyć z mąką. Na koniec dodać pianę i powoli wymieszać. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 60 minut.
Przygotować glazurę:
Cukier wsypać na patelnię i karmelizować. Na gorącym karmelu ułożyć 3 plastry pomarańczy (pomarańcza ma być wcześniej wyszorowana i wyparzona). Obsmażyć z obu stron i dolać sok. Dołożyć masło i delikatnie wymieszać. Smażyć razem aż do odparowania soku. Kiedy glazura zacznie gęstnieć dodać pokruszone irysy.
Na suchej patelni uprażyć sezam. Powstałą glazurą polać wystudzone ciasto. Udekorować półplasterkami pomarańczy i prażonymi ziarnami sezamu.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/04/babka-smak-i-zapach-pomaranczy