ßßß Cookit - przepis na Cantuccini…potrzebny dentysta?

Cantuccini…potrzebny dentysta?

nazwa

Wykonanie

Cantuccini to dość oryginalne włoskie ciasteczka…ich oryginalność polega na twardości…zwykle są tak twarde, że można na nich połamać zęby:) Jest to wynikiem podwójnego pieczenia…Dlatego cantuccini zwykle podaję się z kawą, aby móc sobie rozmoczyć ciasteczko
Składniki:
150g migdałów,
250g mąki pszennej,
150g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 krople aromatu pomarańczowego,
szczypta soli,
10g skórka pomarańczowa kandyzowana,
20g masła
2 jajka
Przygotowanie:
Ubić w misce jaja z cukrem, żeby były puszyste. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą a następnie wsypać do ubitych jaj. Migdały można dodawać sparzone- bez skórki lub podobnie jak ja ze skórką lekko uprażone na patelni. Część migdałów powinna być posiekana a część w całości. Do gotowego ciasta dodać migdały, skórkę pomarańczową, aromat i rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto łyżką ( jest bardzo kleiste) i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 20-25 minut w chłodne miejsce aby odpoczęło.
Z gotowego ciasta uformować 4 grube wałki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, posmarować roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i jeszcze gorące pokroić po skosie. Wstawić ponownie do piekarnika i piec dalej przez następne ca 15-20 minut.
Po ostudzeniu trzymać w zamkniętej puszce.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/cantuccini-potrzebny-dentysta