ßßß Cookit - przepis na Marmolada z dyni, jabłek i daktyli.

Marmolada z dyni, jabłek i daktyli.

nazwa

Wykonanie

Tak mnie coś naszło i pomyślałam sobie, że taka marmolada może być bardzo smaczna! Zachęciłam mnie zwłaszcza cena daktyli, w tym roku są dość tanie więc można eksperymentować z nimi do woli. Osobiście uwielbiam kulinarne eksperymenty i nawet gdy coś nie wyjdzie nic się nie zmarnuje.
Chyba jestem straszną maniaczką- nienawidzę marnowania jedzenia- kiedy widzę ile produktów spożywczych ludzie wyrzucają do śmieci robię się agresywna. W dodatku ma ochotę rzucić się na wyrzucone jedzenie, wyjąć je z kosza i zagospodarować, np.: nakarmić jakieś zwierzęta. Niestety dzieci a zwłaszcza najmłodsza córka skutecznie mnie powstrzymują…” nie mogę robić obciachu”…ale serce boli.
U nas w domu niczego nie wyrzucamy…Jeśli czegoś nie mogą zjeść domownicy, dostają nasze pieski…jeśli nie jest to dobre dla piesków jedzą kotki…jeśli dla kotków też nie jest to wskazane jedzą kurki…chyba właśnie dla tego hodujemy kilka kur ozdobnych, żeby nic się nie marnowało:)
Kura to bardzo ekonomicznie zwierze zje wszystko i nic jej nie szkodzi. Koleżanki znoszą do mnie przeterminowane budynie, kasze, obierki z ziemniaków, suchy chleb i wszystkie inne produkty spożywcze, których nikt nie chce. A ja biorę wielki kocioł i gotuję pożywną „paćkę” dla ptaków…Kiedy jednak nawet moje rozpieszczone kurki nie chcą jeść paćki to zostają jeszcze bażanty i kuropatwy…mamy szczęście, pomimo że „niby” mieszkamy w centrum małego miasteczka nasze ogrody pełne są dzikiej zwierzyny…
A marmolada smakowała wszystkim ludzkim mieszkańcom naszego domu…najlepsza była jednak na drugi i trzeci dzień, kiedy przeszła aromatem brandy. Zjedliśmy ją z naleśnikami, w strucli drożdżowej a resztę po prostu łyżeczkami zamiast deseru:)
Składniki:
1 kg – dynia,
1kg- jabłka,
15 dkg- suszone daktyle,
5 dkg- kandyzowana skórka z pomarańczy
50 dkg- cukier,
150 ml- brandy,
sok z cytryny do smaku.
W celu przygotowania marmolady należy wziąć duży rondel i wrzucić do niego pokrojone w drobną kostkę jabłka oraz dynie. Podlać szklanką wody( jeśli odparuje jeszcze trochę dolać) i smażyć mieszając. Po około 30 minutach do marmolady dołożyć posiekane daktyle i skórkę pomarańczową. Po kolejnych 20-30 minutach marmoladę dokładnie zmiksować dosypać cukier, doprawić sokiem z cytryny. Smażyć dalej ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Kiedy będzie już gotowa, tuż przed zdjęciem z ognia dolać brandy i dokładnie wymieszać. Jeśli ma „iść do piwnicy” to jeszcze gorącą marmoladę wlewać do słoików a słoiki wekować przez 20 minut. Jeśli do bieżącej konsumpcji( tak jak u nas) to wystarczy ją schłodzić a potem trzymać w lodówce w szklanym naczyniu.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/01/marmolada-z-dyni-jablek-i-daktyli