Wykonanie
Nadszedł czas na coś słodkiego, powiedziałabym nawet, że bardzo słodkiego:) Delikatny sernik z
białą czekoladą na spodzie z
herbatników wymieszanych z
kakao i podany z glazurą z
dżemu truskawkowego i lukru. Przepis jest banalnie łatwy i szybki, na pewno uda się każdemu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishSernik z
białą czekoladą(forma 20×20 cm)Składniki na podstawę :1 szklanka zmielonych
herbatników1/4 szklanki
kakao1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej, najlepiej
espresso2 łyżki
cukruduża szczypta
soli4 łyżki
masła, roztopionegoSkładniki na sernik z
białą czekoladą:200 g
białej czekolady500 g
twarogu śmietankowego, w temperaturze pokojowej2 duże
jajka, w temperaturze pokojowej1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiSkładniki na glazurę
truskawkową i
lukier :1/2 szklanki
dżemu z
truskawek lub innego ulubionego1 szklanka
cukru pudru4 łyżeczki
mlekaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. Przygotuj blaszkę do pieczenia o bokach 20×20 cm i wyłóż ją papierem dopieczenia tak, by z
boków zostao go tyle by można go było złapać (pomoże to przy wyciąganiu sernika z formy).W celu zrobienia podstawy sernika, w średniej misce wymieszaj zmielone
herbatniki,
kakao w proszku,
kawę,
cukier i
sól. Mieszając dodawaj stopniowo roztopione
masło masło, aż utworzy się jednolita masa. Wyłóż nią równomierną warstwą dno przygotowanej formy do pieczenia i włóż do lodówki.W dużym kubku lub misce rozpuść
białą czekoladę podgrzewając w mikrofalówce. Ja podgrzewam ok. 30 s robiąc co 10 s przerwę na wymieszanie
czekolady. Można ją niestety łatwo przypalić. Odstaw do całkowitego ostygnięcia .W misce miksera na średniej prędkości ubij do puszystości
serek śmietankowy, około 1 do 2 minut. Następnie dodaj
jajka i
cukier i ubijaj dalej średnich obrotach, do połączenia się składników. Dodaj
białą czekoladę i
wanilii, po czym ponownie wymieszaj.Wyłóż przygotowaną masę
serową na schłodzonej w lodówce podstawie.Włóż sernik do piekarnika i piecz przez 50-55 minut, aż krawędzie się lekko zarumienią, a środek będzie już ścięty (będzie to ładnie widoczne). Podczas pieczenia krawędzie znacząco urosną, jednak po wyjęciu z piekarnika całość troszkę opadnie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw blaszkę na kratkę do całkowitego wystudzenia.W celu przygotowania glazury, wymieszaj intensywnie
dżem truskawkowy i zwyczajnie rozsmaruj go na powierzchni sernika. Następnie włóż go na całą noc lub minimum 4 godziny do lodówki (ja jak widać na zdjęciach nie mogłam się doczekać:)). Po tym czasie używając luźnego papieru wystającego z blaszki wyjmij sernik i pokrój na kwadraty.W celu zrobienia lukru, wymieszaj
cukier puder i
mleko. Ma być raczej gęsty. Za pomocą rękawa wyciśnij na każdy kwadracik ulubione wzory (tutaj serduszka).Przechowuj sernik w lodówce.Smacznego!
English version(20×20 cm baking pan)Ingredients for the crust:1 cup graham cracker crumbs1/4 cup cocoa powder1/2 teaspoon
espresso powder2 tablespoons sugarbig pinch of salt4 tablespoons unsalted butter, melted200 g white chocolate500 g cream cheese, at room temperature2 large eggs, at room temperature1/2 cup sugar1 teaspoon
pure vanilla extractIngredients for the strawberry glaze and icing:1/2 cup strawberry jam1 cup powdered sugar4 teaspoons milkPreparation:Preheat oven to 160 oC. Place baking sheet in an 20 cm square baking pan, leaving overhang on 2 sides.In a medium bowl, stir together the graham cracker crumbs, cocoa powder,
espresso powder, sugar, and salt. Add the melted butter and stir to completely combine. Press firmly and evenly into the prepared pan. Place pan in freezer to
chill.In a small bowl, gently melt the white chocolate in the microwave, taking care to not let it scorch. Set aside to cool completely.In the bowl of a stand mixer, cream the cream cheese on medium-high speed until smooth and creamy, about 1 to 2 minutes. Add the eggs and sugar and beat on medium speed until just combined. Add the cooled white chocolate and vanilla, and beat again. Spread mixture evenly over the cooled crust.Bake for 50-55 minutes, or until cheesecake wobbles just slightly through the center, and the edges are just a bit golden. The edges will puff up when baking, and then settle back down once cooled. Remove from the oven and cool completely on a
wire rack.Stir the jam until smooth, then spread evenly onto top of cheesecake. Place pan in refrigerator to cool completely, 4 hours or overnight. Once set, carefully remove the cheesecake from the pan by pulling up on the foil lining. Cut into squares.Stir together the powdered sugar and milk. Place in pastry bag fitted with a small plain round tip. Pipe a heart shape onto the center of each cheesecake square.Store refrigerated.Enjoy!
Share the post "Sernik z białą czekoladą/White chocolate cheesecake squares"